30 June 2008

Εξόρμηση στις Τζιτζιφιές

Η Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα για την Παραλία και τον Ιππόδρομο, αποφάσισε εξόρμηση με τα υλικά της επιτροπής (αφίσα, πανό, τετρασέλιδο), την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ, στις 19:00, στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΖΙΤΖΙΦΙΩΝ. Περισσότερα...

23 June 2008

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

...Ζοφερό το μέλλον που σχεδιάζεται για την πόλη μας

Στις 12-01-2007 ο δήμαρχος της Καλλιθέας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου. Συγκεκριμένα:
- Από τα 200 στρέμματα του Ιπποδρόμου, στο ίδρυμα Νιάρχου παραχωρούνται συνολικά 150 στρέμματα.

- 30 στρέμματα για την ανέγερση Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης
- 120 στρέμματα για Πολιτιστικό/Εκπαιδευτικό Πάρκο.

To Ίδρυμα Νιάρχου θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής αυτών των έργων, που θα φέρουν την επωνυμία του Ιδρύματος και θα έχει την αποκλειστική «αξιοποίηση» -εκμετάλλευσή τους. Σε αντάλλαγμα παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας 28 στρέμματα (!!!), πάντα όμως με τον όρο ότι η χρήση τους από το Δήμο, να μην είναι αντιπαραθετική με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του Νιάρχου.
Το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου είναι σκανδαλώδες, προκλητικό και εγκληματικό.

Πρόκειται για:
- Καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου, που πραγματοποιείται με την συνεργασία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου σε πλήρη συστοιχία με τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
- Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου χωροταξικού, πολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού που προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων χώρων στους φορείς της κερδοφορίας και της αγοράς.
- Μετατροπή των δημόσιων χώρων, που ανήκουν στον λαό, σε πεδίο εμπορευματοποίησης διαπράττοντας ένα ακόμα…

…Οικολογικό έγκλημα…

σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στην Καλλιθέα, στους όμορους δήμους και κατ΄ επέκταση σε βάρος των κατοίκων όλης της Αττικής. Είναι προκλητικό και εγκληματικό να παραδίδεται σε επιχειρηματίες ο χώρος του Ιπποδρόμου και της παραλίας, οι οποίοι θα μπορούσαν και θα ‘πρεπε να
μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, σε πνεύμονες οξυγόνου για όλη την Αττική. Και αυτό συντελείται σε μία χρονική περίοδο, όπου οι μνήμες από την τεράστια δασική και ευρύτερα περιβαλλοντική καταστροφή του Αυγούστου είναι νωπές και ειδικότερα σε μία περιοχή που δραματικά στερείται χώρων πρασίνου, αλσυλλίων ή πάρκων. Εκλείπει λοιπόν, η δυνατότητα «απόδρασης» (από νέφος, καυσαέριο) σε χώρους υγιείς περιβαλλοντικά, με συνέπεια η διαβίωση να καθίσταται αποπνικτική, με τον κάτοικο να ασφυκτιά περιβεβλημένος προς πάσα κατεύθυνση από επιβλητικούς όγκους τσιμέντου...

Ο «πολιτισμός» τους βασίζεται στο κέρδος και στο τσιμέντο

Αποτελεί πολιτιστική εξαχρείωση ο ισχυρισμός του Ιδρύματος Νιάρχου ότι θα προβεί στη δημιουργία «πολιτιστικού πάρκου» στον χώρο του Ιπποδρόμου… διότι αυτό που θα γίνει είναι να επιβαρυνθεί η περιοχή με άλλα 60.000 τετρ. μέτρα τσιμέντου δημιουργώντας ένα χώρο για την αναψυχή των «εχόντων και κατεχόντων», αποκλείοντας τους εργαζόμενους και την νεολαία. Επιπλέον, ο επιχειρούμενος διαχωρισμός των πολιτών σε «καλλιεργημένους» και «βάρβαρους» αρνητές του πολιτισμού, εξυπηρετεί την απαξίωση των διαφορετικών αντιλήψεων όλων εκείνων των κατοίκων της Καλλιθέας, που δεν επιθυμούν να υποκύψουν στις «ορέξεις» του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά προτάσσουν την αναγκαιότητα της οικολογικής αξιοποίησης των ελευθέρων χώρων και τη λογική της διεκδίκησης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ο δικός μας πολιτισμός δεν χωράει στη στενή οριοθέτηση των κυρίαρχων καταναλωτικών προτύπων, όπως των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την ίδια στιγμή που η Καλλιθέα στερείται παντελώς δημόσιων και δημοτικών πολιτιστικών υποδομών, όπως δημοτικό θέατρο, κινηματογράφο, χώρους ανάπτυξης αυτόνομης πολιτιστικής δραστηριότητας. Αντιθέτως, προτάσσει και αναδεικνύει το σεβασμό του ανθρώπου και των αναγκών του.

…Πολιτική εξαπάτηση-αποπροσανατολισμός του λαού από το δήμαρχο

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας πάγια διεκδικούσαν την μετατροπή του Ιπποδρόμου σε πάρκο και χώρο πρασίνου. Ο σημερινός δήμαρχος υποστήριζε προεκλογικά ότι θα διεκδικήσει τον χώρο του Ιπποδρόμου για τους πολίτες της Καλλιθέας, ωστόσο αυτός και η παράταξή του εξαπάτησαν τους κατοίκους, χρησιμοποιώντας τη μαχητική τους διάθεση για να παζαρέψουν 8 μόνο στρέμματα!!! Ο Δήμος τελικά κέρδισε 28 στρέμματα αντί για 20 που προβλεπόταν αρχικά, με αποτέλεσμα η Καλλιθέα να αποκοπεί οριστικά από την άμεση πρόσβαση στην παραλία.

Μπορούμε να αντισταθούμε!!! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!!!

Μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου και την τσιμεντοποίησή του και να επιβάλουμε τη μετατροπή του Ιπποδρόμου και της παραλίας σε δημόσιο χώρο πρασίνου. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, οι συνδικαλιστικές και οι πολιτικές συλλογικότητες που συγκρούονται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την καταλήστευση του περιβάλλοντος, όλοι όσοι βιώνουμε καθημερινά την οικονομική και οικολογική εξαθλίωση, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις φωνές και να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε άλλο ένα έγκλημα, που διαπράττεται σε βάρος των αναγκών και της ζωής μας. Οι πρόσφατες εμπειρίες συλλογικών αντιστάσεων σε πολλούς δήμους της Αττικής, όπως στου Ζωγράφου, στο Ελληνικό, στην Καισαριανή..., ο αγώνας των κατοίκων της Λευκίμμης, μας στέλνουν το μήνυμα της συλλογικής αντίστασης απέναντι στην οικολογική καταστροφή και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Μπορούμε και στην Καλλιθέα με δυναμικές κινητοποιήσεις και αγώνες, να σταματήσουμε άλλο ένα οικολογικό έγκλημα, μπορούμε να νικήσουμε.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε!!

· Να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο. Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν σε όλο το λαό.

· Η παραλία και ο Ιππόδρομος ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δημιουργίας άλσους-δενδροφύτευσης ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνου για ολόκληρη την περιοχή.

· Να αρχίσουν άμεσα τα έργα υποβάθμισης (βύθισης) της παραλιακής λεωφόρου.

· Να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της παραλίας.

· Ελεύθερη και άμεση πρόσβαση του λαού στην παραλία, στους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τα άλση.

· Καμιά ιδιωτικοποίηση και καμία παραχώρηση των δημόσιων χώρων της Καλλιθέας σε «ευεργέτες» επιχειρηματίες.

Περισσότερα...

Στα χέρια των κατοίκων ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα του παλιού Ιπποδρόμου και της Παραλίας των Τζιτζιφιών

Στην ανοιχτή συνέλευση κατοίκων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αριστερής Παρέμβασης Καλλιθέας και της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών τη Δευτέρα 2 Ιουνίου με τη συμμετοχή δεκάδων κατοίκων, τονίστηκε ότι το ξεπούλημα του χώρου του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας των Τζιτζιφιών αποτελεί ένα τεράστιο οικολογικό - πολιτιστικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Καλλιθέας και όλου του Λεκανοπεδίου. Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για τη μετατροπή της παραλιακής σε επιχειρηματικό και εμπορευματικό κέντρο, σε κέντρο τουρισμού και αγοραίου «πολιτισμού», ενώ συνεχίζεται το σχέδιο ξεπουλήματος κάθε ελεύθερου - δημόσιου χώρου που έχει απομείνει.

Απέναντι στο σχεδιαζόμενο έγκλημα που συνυπέγραψαν στις 12-1-2007 ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιάς για παραχώρηση 150 στρεμμάτων στο ίδρυμα Νιάρχου, η συνέλευση κατοίκων αποφάσισε τη δημιουργία ανοιχτής «Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα Ιπποδρόμου & Παραλίας» για να διεκδικήσει να μην εκχωρηθεί ο ιππόδρομος στο κεφάλαιο, να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση, δημιουργία άλσους, ελεύθερη και άμεση πρόσβαση όλου του λαού στην παραλία, τους δημόσιους χώρους, τα πάρκα και τα άλση και για όλα τα παραπάνω, να πληρώσει το κεφάλαιο.

Τέλος, αποφασίστηκε μαζική παράσταση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας, δράσεις ενημέρωσης, καθώς και η προετοιμασία μιας κεντρικής εκδήλωσης, ενδεχομένως στο χώρο του ιπποδρόμου.

Το ζητούμενο τώρα είναι η δημιουργία ενός νικηφόρου κινήματος που να έχει διάρκεια, να εμπλέξει όλο και περισσότερους κατοίκους, να συνδεθεί με τα κινήματα κατοίκων με παρόμοιες διεκδικήσεις στα νότια (Δραπετσώνα, Μοσχάτο, Ελληνικό κλπ.), να μπει εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Περισσότερα...

01 June 2008

Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στο ξεπούλημα Ιπποδρόμου - Παραλίας

Όλοι στην ανοιχτή συνέλευση Δευτέρα 2 Ιουνίου, 8μ.μ., Πλατεία Κύπρου

Στις 12-01-2007 ο δήμαρχος της Καλλιθέας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου. Συγκεκριμένα:

Από τα 200 στρέμματα του Ιπποδρόμου, στο ίδρυμα Νιάρχου παραχωρούνται συνολικά 150 στρέμματα.  * 30 στρέμματα για την ανέγερση Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης
 * 120 στρέμματα για Πολιτιστικό/Εκπαιδευτικό Πάρκο.

To Ίδρυμα Νιάρχου θα αναλάβει το κόστος της κατασκευής αυτών των έργων, που θα φέρουν την επωνυμία του Ιδρύματος και θα έχει την αποκλειστική εκμετάλλευσή τους. Σε αντάλλαγμα παραχωρούνται στο Δήμο Καλλιθέας 28 στρέμματα (!!!), με την προϋπόθεση, η χρήση τους

από το Δήμο, να μην έρχεται σε αντίθεση με τα έργα του Νιάρχου.
Η παραχώρηση του Ιπποδρόμου στο Ίδρυμα Νιάρχου είναι σκανδαλώδης και εγκληματική.

Πρόκειται για:

* εξοργιστική καταλήστευση του κοινωνικού πλούτου που πραγματοποιείται με την συνεργασία της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου με το κεφάλαιο.
* μέρος ενός γενικότερου πολιτικού και οικονομικού σχεδιασμού που προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων χώρων στα «αρπακτικά» του κεφαλαίου και της αγοράς.
* την μετατροπή των δημόσιων χώρων, που ανήκουν στον λαό, σε κερδοφόρα επιχείρηση του κεφαλαίου διαπράττοντας ένα ακόμα…

…Οικολογικό έγκλημα
σε βάρος των ανθρώπων που ζουν στην Καλλιθέα, στους όμορους δήμους και κατ΄ επέκταση σε βάρος των κατοίκων όλου του λεκανοπεδίου. Είναι προκλητικό και εγκληματικό να παραδίδεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες ο χώρος του Ιπποδρόμου και της παραλίας, οι οποίοι θα μπορούσαν και θα ‘πρεπε να
μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, σε πνεύμονες οξυγόνου για όλη την Αττική.

…Πολιτιστική εξαχρείωση
αποτελεί ο ισχυρισμός του Ιδρύματος Νιάρχου ότι θα προβεί στη δημιουργία «πολιτιστικού πάρκου»
στον χώρο του Ιπποδρόμου… διότι αυτό που θα γίνει είναι να επιβαρυνθεί η περιοχή με άλλα 60.000 τετρ. μέτρα τσιμέντου δημιουργώντας ένα χώρο για την αναψυχή των «εχόντων και κατεχόντων»,
αποκλείοντας τους εργαζόμενους και την νεολαία.

…Πολιτική εξαπάτηση του λαού
ο οποίος πάγια διεκδικούσε την μετατροπή του Ιπποδρόμου σε πάρκο και χώρο πρασίνου. Ο σημερινός
δήμαρχος υποστήριζε προεκλογικά ότι θα διεκδικήσει τον χώρο του Ιπποδρόμου για τους πολίτες της Καλλιθέας. Όμως ο δήμαρχος και η παράταξή του εξαπάτησαν τον λαό και χρησιμοποίησαν την διεκδικητική του διάθεση για να παζαρέψουν για 8 στρέμματα!!!
Ο Δήμος κέρδισε 28 στρέμματα αντί για 20 που προβλεπόταν αρχικά. Η Καλλιθέα αποκόπηκε
οριστικά από την θάλασσα από ένα τσιμεντένιο τείχος.

Μπορούμε να το σταματήσουμε!!!
Μπορούμε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα του Ιπποδρόμου και την τσιμεντοποίησή του και να επιβάλουμε τη μετατροπή του Ιπποδρόμου και της παραλίας σε δημόσιο χώρο πρασίνου. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, οι συνδικαλιστικές και οι πολιτικές
συλλογικότητες που συγκρούονται με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την καταλήστευση του περιβάλλοντος, όλοι όσοι βιώνουμε καθημερινά την οικονομική και οικολογική εξαθλίωση, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τη φωνή και τη δύναμή μας για να εμποδίσουμε άλλο ένα έγκλημα, που
διαπράττεται σε βάρος των αναγκών μας.

Μπορούμε να διεκδικήσουμε, μπορούμε να νικήσουμε.

* Να μην εκχωρηθεί ο Ιππόδρομος στο κεφάλαιο. Ο χώρος του παλιού Ιπποδρόμου και της παραλίας ανήκουν στο λαό.

* Να αποκλειστεί κάθε εμπορική-κερδοσκοπική χρήση του Ιπποδρόμου και της παραλίας.

* Καμιά ιδιωτικοποίηση και καμία παραχώρηση των δημόσιων χώρων της Καλλιθέας σε «ευεργέτες» επιχειρηματίες.

* Η παραλία και ο Ιππόδρομος, ως ενιαίος χώρος, να ενταχθούν άμεσα σε ένα σχέδιο δημιουργίας άλσους-δενδροφύτευσης ώστε να αποτελέσει πνεύμονα οξυγόνουγια όλη την περιοχή.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Περισσότερα...