01 October 2008

Άρθρα για τον Ιππόδρομο: 2000-2002

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΙ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Ανοιχτό το παιχνίδι συμφερόντων
[Ριζοσπάστης, Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2000. Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ]

Η κυβέρνηση έσπευσε να ακυρώσει το σκανδαλώδη και διάτρητο διαγωνισμό που προκήρυξε, αλλά αφήνει ανοιχτό το θέμα της παραχώρησης των Ιπποδρόμων και του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος σε ιδιώτες
Με τον ίδιο αδιαφανή και σκανδαλώδη τρόπο που υλοποίησε το διαγωνισμό για τους Ιππόδρομους η κυβέρνηση, αποφάσισε και τη διακοπή του, χωρίς να εξηγήσει βέβαια τους πραγματικούς λόγους που την ανάγκασαν να πάρει αυτήν την απόφαση. Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει περίτρανα τη θέση του ΚΚΕ ότι πρόκειται για έναν διάτρητο και παράνομο διαγωνισμό που εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες, αλλά δεν κλείνει το θέμα. Γιατί αφήνει ανοιχτό το παιχνίδι των μεγάλων συμφερόντων, καθώς η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει συγκεκριμένα για το πώς ακριβώς θα κατασκευαστούν τα έργα που αποτελούσαν αντικείμενο του διαγωνισμού, αλλά κυρίως τι θα γίνει με τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών και το χρυσοφόρο Ιπποδρομιακό Στοίχημα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό ελήφθη στη συνεδρίαση της διυπουργικής το βράδυ της Τρίτης, με το αιτιολογικό ότι υπήρξε μόνο μία προσφορά. Η μεθόδευση αυτής της απόφασης δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τις σκοπιμότητές της. Η βιασύνη της κυβέρνησης να ακυρώσει το διαγωνισμό πριν ακόμα ανοιχτεί αυτή η μοναδική τεχνική και οικονομική προσφορά που υποβλήθηκε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η απόφαση δεν ήταν μόνο ειλημμένη, αλλά και επιμελώς μεθοδευμένη. Τις τελευταίες βδομάδες υπήρξαν πάρα πολλές διαρροές από κυβερνητικές πηγές για ακύρωση του διαγωνισμού, οι οποίες σε δημοσιεύματα εφημερίδων - φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση - συνοδεύονταν και με «εκτιμήσεις» όπως «αυτό εξυπηρετεί το Δημόσιο» και «δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των επιχειρηματιών». Αλλωστε, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού Θ. Πάγκαλος, όσο και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης είχαν ουσιαστικά προδιαγράψει την τύχη του, αρκετές μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για κατάθεση προσφορών.
Μια προσφορά
Ο διαγωνισμός που έχει προκηρυχτεί από τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) αφορά την κατασκευή δύο ιπποδρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, του Πολυδύναμου Αθλητικού Κέντρου Φαλήρου, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση των Ιπποδρόμων, του Στοιχήματος και έκτασης στο Μαρκόπουλο για 25 χρόνια.
Η ανακοίνωση για την ακύρωση του διαγωνισμού έγινε από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη, αμέσως μετά τη λήξη της διυπουργικής. Λίγα λεπτά πριν από τις δηλώσεις Χυτήρη, ο ΟΔΙΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε ότι υποβλήθηκε μία πρόταση - προσφορά από τον προεπιλεγμένο όμιλο «ΠΗΓΑΣΟΣ» (αποτελείται από τις εταιρίες ATTIKAT, ΑΘΗΝΑ, ΑΕΤΒ και ΤΕ ETANE ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΑΕ, ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ ΑΕ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ, AUSTRALIAN RACING AND GAMING COORPORATION LTD, LGH HOLDINGS LTD - SPORTS SASSETS LTD - SPORTING MANAGEMENT CONCEPTS). Για τις υπόλοιπες τέσσερις υποψήφιες κοινοπραξίες ο ΟΔΙΕ πληροφορούσε ότι με έγγραφά τους γνωστοποίησαν ότι «δεν καταθέτουν προσφορά για το διαγωνισμό, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους (εκτίμηση βιωσιμότητας - χρηματοδοτικές λειτουργίες του έργου)».
Πρόκειται για τις κοινοπραξίες: «Δρομέας» (συμμετέχουν ΓΕΚ, ΔΙΕΚΑΤ, ΤΕΡΝΑ, France Cheval, PMC, CPM, Prime Bank Πειραιώς), «Ομιλος επιχειρήσεων» (ΓΕΚΑΤ, ΓΝΩΜΩΝ, IMPREGILO, TRACWISE και SUMITOMO BANK), «Κένταυρος» (ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ, ΙΝΤΡΑΛΟΤ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΒΑΞ, TEB, J&P ATE), «Φαέθων» (Ελληνικές Ιπποδρομίες, ΑΛΤΕ, «Μυτιληναίος», «Τρίτων», Bank of Tokyo Mitsubishi LtD, International Reis, Builk και Moultiplex).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ΟΔΙΕ δήλωναν λίγο πριν τις δηλώσεις Χυτήρη ότι «την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) θα ανοίξει ο φάκελος με την προσφορά και η επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού θα την εξετάσει». Αν και από τους δημοσιογράφους ζητήθηκαν διευκρινίσεις, ο κ. Χυτήρης, αρκέστηκε να πει γενικά ότι τα δύο Ολυμπιακά έργα θα κατασκευαστούν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και ότι «το Ιπποδρομιακό Στοίχημα θα προχωρήσει από τη μεριά του κράτους». Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε αν το στοίχημα θα αποτελέσει αντικείμενο διαγωνισμού για τους νέους Ιπποδρόμους, αρκέστηκε να πει ότι «δεν υπεισήλθαμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες».

Αμηχανία στον ΟΔΙΕ
Από την πλευρά του ο ΟΔΙΕ αντιμετώπισε με αμηχανία την απόφαση της κυβέρνησης. Είναι χαρα-κτηριστικό ότι - όπως έλεγαν χτες στελέχη του Οργανισμού - οι νομικές υπηρεσίες του εξετάζουν τη νομική διάσταση του θέματος. Δηλαδή αν μπορεί ή όχι να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός όταν έχει υποβληθεί μία προσφορά και δεν έχει «ανοιχτεί». Οι ίδιοι χαρακτήριζαν το θέμα «σύνθετο νομικά». Την ίδια στιγμή κυβερνητικοί κύκλοι διατείνονταν ότι δεν υπάρχει νομικό πρόβλημα. Ωστόσο, το πώς θα αντιμετωπίσει ο ΟΔΙΕ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ερωτηματικό.
Πάντως, τα γεγονότα από μόνα τους αποδεικνύουν ότι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης αποτελούν μνημείο αδιαφάνειας, ενώ αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη που θα έχει από εδώ και στο εξής η υπόθεση της κατασκευής των Ολυμπιακών έργων, αλλά και της κατασκευής των ιπποδρόμων. Παράλληλα, αναπάντητα μένουν και ερωτήματα για το αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών ώστε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.
Ανθρωποι που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, εκτιμούν ότι «μια και ο ΟΔΙΕ που διεξάγει το Ιπποδρο-μιακό Στοίχημα θα ιδιωτικοποιηθεί, γιατί οι επιχειρηματίες να δώσουν 120 δισ. δρχ. για να πάρουν το στοίχημα;».

Το χρονικό του διαγωνισμού
Να θυμήσουμε ότι ο κλειστός διαγωνισμός του ΟΔΙΕ - που είχε προκηρυχτεί τον Αύγουστο του 1999 - «χάριζε» ουσιαστικά τους Ιπποδρόμους και το Ιπποδρομιακό Στοίχημα σε ιδιώτες, ενώ αποτελούσε και την αρχή για τη σκανδαλώδη, αλλά δελεαστική για τους επιχειρηματίες, παραχώρηση του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα ο Ιππόδρομος στο Φάληρο και μεγάλης έκτασης στο Μαρκόπουλο για μεταολυμπιακή εμπορική εκμετάλλευση. Το «έδαφος» για αυτή την παραχώρηση είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση με το νόμο 2730/99, με τον οποίο θεσπιζόταν για την περιοχή χρήσεις γης τέτοιες που επιτρέπουν την κατασκευή (συνεδριακά εκθεσιακά κέντρα, ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα κλπ.). Επιπροσθέτως, ο Οργανισμός Αθήνας, εκπονώντας για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ ρυθμιστικό σχέδιο για την περιοχή, είχε συμπεριλάβει στις μετά Ολυμπιακές χρήσεις του Φαληρικού Ιπποδρόμου, αντίστοιχες με αυτές του νόμου 2730/99. Βέβαια, κάτω από τις αντιδράσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αφαιρέσει, στην πορεία, από το διαγωνισμό «την αξιοποίηση» του χώρου του σημερινού Ιπποδρόμου.
Σύμφωνα με το διαγωνισμό, ο ανάδοχος πρέπει να εκτελέσει έργα κόστους περίπου 120 δισ. δραχμών, από τα οποία τα 35 δισ. αφορούν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα προσδοκώμενα οφέλη των επιχειρηματιών από τα έσοδα του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος θα ξεπερνούσαν τα 500 δισ. δρχ. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 κοινοπραξίες, από τις οποίες προκρίθηκαν για την επόμενη φάση οι πέντε, στις οποίες συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες σε συνεργασία με ξένες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τεύχη δημοπράτησης του έργου προβλέπεται ότι αν μέχρι τις 31.3.2001 δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ανάδοχο, τότε ο ΟΔΙΕ μπορεί να αγοράσει τις μελέτες, για το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο και τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Φαλήρου, που έχει καταθέσει με την προσφορά του ο ανάδοχος και να δημοπρατήσει τα έργα αυτά ως δημόσια έργα βάσει αυτών των σχεδίων. Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων, βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, δήλωσε για το θέμα: «Ηθικά έκθετη η κυβέρνηση αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης και τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να κηρύξει άγονο έναν παράνομο διαγωνισμό με προκαθορισμένο ανάδοχο».

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ
Η κυβέρνηση επικύρωσε το σκάνδαλο
[Ριζοσπάστης, Παρασκευή 10 Μάρτη 2000]

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού οδηγεί στην τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή για τη Διάσωση του Ιπποδρόμου
Η πρόθεση της κυβέρνησης για την τσιμεντοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου στο Φάληρο, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επικυρώθηκε στη Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση εταιρίας για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Επιτροπή για τη Διάσωση του Χώρου του Ιπποδρόμου».
«Παρά το τεράστιο σκάνδαλο, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή επικύρωσε τις διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την παραχώρηση του Ιπποδρόμου στα διαπλεκόμενα. Με τις διατάξεις αυτές ανατίθεται εκ των υστέρων στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) η κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου Πολλαπλών Αθλητικών Χρήσεων και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων στο Φάληρο. Ο ΟΔΙΕ είχε συμπεριλάβει στο διαγωνισμό (Ιούλιος '99) την πιθανή αξιοποίηση του χώρου του Ιπποδρόμου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, χωρίς να έχει καμία απολύτως σχετική αρμοδιότητα».
Παράλληλα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και του ΟΔΙΕ διαψεύδει τους ισχυρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, η οποία ανέφερε στη Βουλή ότι οι εγκαταστάσεις στον Ιππόδρομο θα κατασκευαστούν λυόμενες. «Η σύμβαση δεν κάνει λόγο για λυόμενες εγκαταστάσεις, αντίθετα αναφέρεται στις προβλεπόμενες μεταολυμπιακές εγκαταστάσεις και στο γεγονός ότι θα κατασκευαστούν από τον ανάδοχο του εν εξελίξει διαγωνισμού και θα παραχωρηθούν σε αυτόν», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή.
Ακόμα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το γεγονός πως τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού έχει αναθέσει ο ΟΔΙΕ στον δικηγόρο Τρ. Κουταλίδη, που είναι συνεργάτης του επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, «φωτογραφίζουν» και τον ανάδοχο που θα προκύψει από το διαγωνισμό του ΟΔΙΕ. Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή δύο ιπποδρόμων σε Μαρκόπουλο και Θεσσαλονίκη, την κατασκευή του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, την κατασκευή του Πολυδύναμου Κέντρου στον Ιππόδρομο του Φαλήρου και τη διεξαγωγή του ιπποδρομιακού στοιχήματος για 25 χρόνια. Η κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η εταιρία ΙΝΤΡΑΛΟΤ, είναι μία από τις πέντε που έχουν προεπιλεγεί για τη Β` φάση του διαγωνισμού που διενεργεί ο ΟΔΙΕ. Τέλος, σημειώνεται ότι ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εκπρόσωπος εταιρίας που αποκλείστηκε από το διαγωνισμό, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη σε βάρος των μελών του ΔΣ του ΟΔΙΕ, του δικηγόρου Τρ. Κουταλίδη και του Αλ. Παναγόπουλου, προέδρου της επιτροπής αξιολόγησης - προεπιλογής υποψηφίων του διαγωνισμού.

No comments: