01 October 2008

Άρθρα για τον Ιππόδρομο: 2006

ΟΧΙ στο ξεπούλημα
[Ριζοσπάστης, Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006]

Αν κάποιοι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ο λαός θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα την παράδοση των μεγάλων δημόσιων ελεύθερων εκτάσεων της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο και την ολοκληρωτική μετατροπή των κοινωνικών αναγκών σε αντικείμενα κερδοσκοπίας, είναι οικτρά γελασμένοι.
Το μήνυμα αυτό έδωσαν την περασμένη βδομάδα οι φορείς της Καλλιθέας, που σε κοινή τους σύσκε-ψη αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να ανατρέψουν τα σχέδια της «γαλάζιας» κυβέρνησης και του «πράσινου» Δήμου για την παράδοση του Ιπποδρόμου του Φαλήρου και μαζί του ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού μας στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και συγκεκριμένα στο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
Ηταν εκεί, εκτός από το παράρτημα Καλλιθέας του Συνδικάτου Οικοδόμων, που είχε και τη σχετική πρωτοβουλία, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας, των εργατών Δήμου Καλλιθέας, της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας, του παραρτήματος Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Καλλιθέας, καθώς και εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων.
Απαίτηση όλων: Ο χώρος της παραλίας και του Ιπποδρόμου να παραμείνουν στο ελληνικό Δημόσιο σαν ενιαίο σύνολο και να συσταθεί αμέσως δημόσιος φορέας που θα αναλάβει την αξιοποίηση - διαχείριση του χώρου προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
Το μήνυμα είναι σαφές. Θα το λάβουν άραγε η κυβέρνηση και η πλειοψηφία του Δήμου ή θα προχω-ρήσουν, ενάντια στη θέληση του λαού, και σ' αυτό το μεγάλο «ξεπούλημα»;

ΕΛΑΙΩΝΑΣ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟ - ΓΟΥΔΙ
«Φιλέτα» για επιχειρηματικά κέρδη
[Ριζοσπάστης, Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006. Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ]

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα επιδρομή της κυβέρνησης κατά και των ελάχιστων πλέον μεγάλων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου Αττικής για την εξυπηρέτηση πολυώνυμων οικονομικών συμφερόντων: Από τους κληρονόμους του μεγαλοεφοπλιστή Νιάρχου και τους ιδιοκτήτες της εταιρίας που διοργανώνει τους διεθνείς αγώνες Φόρμουλα 1, έως τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ΠΑΕ και την... Εκκλησία!
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι ελεύθεροι αυτοί χώροι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε «ανάσες ζωής» για τους κατοίκους του πολύπαθου Λεκανοπεδίου που λιώνουν στο τσιμέντο και αναπνέουν τόνους από τους δηλητηριώδεις ατμοσφαιρικούς ρύπους και τη στιγμή που στην Αθήνα το πράσινο που αναλογεί σε κάθε κάτοικο μόλις που φτάνει τα 2,5 τ.μ., ενώ σε όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης είναι πολλαπλάσιο.
Η αρχή έγινε με τη χωροθέτηση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στον Ελαιώνα. Με βάση την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και τελικά ψηφίστηκε, και με πρόσχημα ότι θα απελευθερωθούν 16 στρέμματα στη Λ. Αλεξάνδρας, σε έκταση 220 στρεμμάτων στον Ελαιώνα φορτώνονται 165.000 τετραγωνικά μέτρα μπετόν. Εκτός, μάλιστα, από τα γήπεδα και τα εμπορικά κέντρα των ιδιοκτητών της ΠΑΕ προβλέπεται να χτιστεί και ένα μεγαθήριο του Δήμου Αθηναίων με χρήσεις ακόμη και κέντρων διασκέδασης, ενώ προσφέρονται διπλάσιοι όροι δόμησης για τις εκτάσεις της ΕΤΜΑ, που ήδη αγοράστηκαν από το μεγαλοεργολάβο Βωβό για να κτιστεί κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι ο πρώην Ιππόδρομος Φαλήρου, με τη σύμφωνη γνώμη και του «πράσινου» δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, παραχωρείται στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για να χτίσει εκεί Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή και Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό Πάρκο. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων της πυκνοδομημένης αυτής περιοχής για τη μετατροπή του σε έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου. Παράλληλα βέβαια, εκχωρείται παραδίδεται στα νύχια της κερδοσκοπίας ένα ακόμη σημαντικό μερίδιο του μουσικού και πνευματικού μας πολιτισμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό.
Σειρά στον κατάλογο των χαμένων ελεύθερων χώρων παίρνει η έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Ο χώρος αυτός, αντί να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, τελικά έχει μετατραπεί σε διελκυστίνδα πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων. Από τη μια, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει προαναγγείλει την οικοπεδοποίηση τουλάχιστον 1.000 στρεμμάτων, ενώ την ίδια στιγμή, τα Ολυμπιακά Ακίνητα παραδίδονται ήδη σε ιδιώτες. Από την άλλη, υπάρχει το αίτημα του προέδρου της ιδιωτικής εταιρείας (FIA) που διοργανώνει τους διεθνείς αγώνες Φόρμουλα 1 για την κατασκευή στο χώρο του Ελληνικού της πίστας αγώνων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό έχει ενστερνιστεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Τελικά το Ελληνικό μάλλον δεν τη γλιτώνει: 'Η θα οικοπεδοποιηθεί ή θα μετατραπεί σε πίστα αγώνων ταχύτητας!..
Τέλος, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτό το αίτημα του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για να χτιστεί στην Αθήνα νέος Μητροπολιτικός - Επισκοπικός Ναός. Ο ναός αυτός θα γίνει στο Γουδί, σε ένα χώρο που προοριζόταν και αυτός για μητροπολιτικό πάρκο, όμως έτσι όπως τεμαχίζεται - μην ξεχνάμε ότι η Ολυμπιακή εγκατάσταση του Μπάντμιγκτον παραδόθηκε ήδη σε ιδιώτες - μόνο πάρκο δεν πρόκειται να γίνει...

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ
«Μποναμάς» στο κεφάλαιο και με τη «βούλα» Ασκούνη!
[Ριζοσπάστης, Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006]

Με τη σύμφωνη γνώμη και του «πράσινου» δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη, η κυβέρνηση παραδί-δει τα 230 στρέμματα του πρώην Ιπποδρόμου στο Φαληρικό Δέλτα στο ιδιωτικό ίδρυμα που φέρει την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή «Σταύρου Νιάρχου» για να τον τσιμεντοποιήσει και να δημιουργήσει εκεί Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Λυρική Σκηνή και Πολιτιστικό Εκπαιδευτικό Πάρκο.
Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων της Καλλιθέας - μιας από τις πιο πυκνοδομημένες συνοικίες της Αθήνας - για τη μετατροπή του Ιπποδρόμου σε έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, ενώ παράλληλα εκχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο ένα σημαντικό μερίδιο του μουσικού και πνευματικού μας πολιτισμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό.
Η αρχή του τέλους για το νέο μεγάλο «ξεπούλημα» σήμανε χτες κατά τη συνάντηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά με το δήμαρχο Καλλιθέας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο τελευταίος, συμφώνησε να προχωρήσει η εκχώρηση του Ιπποδρόμου στο ιδιωτικό ίδρυμα, διεκδικώντας ως αντάλλαγμα για το δήμο ένα σημαντικό μερίδιο της... τσιμεντοποίησης!
Συγκεκριμένα, στα ανταλλάγματα περιλαμβάνεται η κατασκευή στον ίδιο χώρο γηπέδου ποδοσφαί-ρου, κολυμβητηρίου, δημοτικού αναψυκτηρίου και παιδότοπου, τα οποία θα κατασκευαστούν από το ιδιωτικό ίδρυμα, αλλά τη διαχείριση και τη συντήρηση θα αναλάβει ο δήμος.
Επίσης, στο Δήμο Καλλιθέας θα παραχωρηθούν από την «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» το γήπεδο και τα αποδυτήρια που βρίσκονται δίπλα στην εγκατάσταση του μπιτς βόλεϊ στην παραλία του Φαλήρου, καθώς και κάποια άλλα Ολυμπιακά κτίρια 1.500 τ.μ. που βρίσκονται στο ίδιο χώρο.
Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο ίδιος ο δήμαρχος Κ. Ασκούνης, υπήρξε πραγματικά αυτή η καταρχήν συμ-φωνία, την οποία περιμένει πλέον και γραπτώς, ώστε να τη θέσει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο...

Συμφώνησαν για τη δωρεά Νιάρχου στον παλιό ιππόδρομο
[Ελευθεροτυπία, 28 Νοεμβρίου 2006. ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ]

Με ταχύτατους ρυθμούς προωθείται από την κυβέρνηση η υπόθεση της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχου για το χώρο του παλιού ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου. Χθες έγινε συνάντηση μεταξύ του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Καλλιθέας, ενώ προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες επίσκεψη του Κώστα Ασκούνη στον Χρ. Χατζηεμμανουήλ, πρόεδρο της κρατικής εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα».
Ο Γ. Σουφλιάς υποσχέθηκε χθες πως από τη συνολική έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων θα αξιοποιηθούν τα 30 που βρίσκονται προς την πλευρά της λεωφόρου Συγγρού. Το ίδρυμα θα αναλάβει να κατασκευάσει με δικά του κονδύλια τα νέα κτίρια για τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη που στηρίζεται στις επιτεύξεις της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και θεματικό πάρκο αφιερωμένο στον πολιτισμό. Σε άλλο τμήμα 30-35 στρεμμάτων, προς την πλευρά των Τζιτζιφιών, το ίδρυμα αναλαμβάνει να δημιουργήσει γήπεδο χωρίς κερκίδες, κολυμβητήριο, αναψυκτήριο και παιδότοπο που θα εκχωρηθούν στο δήμο. Η υπόλοιπη έκταση θα διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο πράσινο.
Με βάση το νόμο 3342 του 2005, ο ιππόδρομος χαρακτηρίζεται αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος, όπου μπορεί να καλυφθεί το 25% της συνολικής επιφάνειας, ενώ οι κατασκευές δεν θα ξεπερνούν τα 54.000 τετραγωνικά. Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ εκτιμά ότι οι ρυθμίσεις αυτές αρκούν για να προχωρήσουν τα σχέδια του Ιδρύματος Νιάρχου, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί νέα νομοθετική παρέμβαση.
Ο Κώστας Ασκούνης έλαβε επίσης τη διαβεβαίωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ότι θα παραχωρηθούν επίσης στο δήμο το «φυλακισμένο» γήπεδο, καθώς και τα κτίρια Α 220 και Α 230 συνολικής επιφάνειας 1.700 τετραγωνικών, που βρίσκονται στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Φαλήρου. Ο κ. Σουφλιάς θα μεσολαβήσει ώστε να δοθεί στο δήμο η ναυταθλητική μαρίνα, που εκχωρήθηκε πρόσφατα από τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» στην ομοσπονδία ιστιοπλοΐας, αλλά έχουν ανακύψει προβλήματα με τον καταμερισμό των χώρων στα διάφορα σωματεία. «Είχαμε μια κατ' αρχήν συμφωνία. Θα περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα τη γραπτή δέσμευση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και στη συνέχεια θα εξεταστεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο», δήλωσε χθες στην «Ε» ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Πολιτική συμφωνία για το Φάληρο
[Η Καθημερινή, Tρίτη, 28 Nοεμβρίου 2006. Του Γιώργου Λιάλιου]

Με μια λύση-πακέτο εξασφαλίστηκε χθες η συναίνεση του Δήμου Καλλιθέας για την επένδυση του ιδρύματος Νιάρχου στον Iππόδρομο, αλλά και για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των γηπέδων και των κτιρίων της παραλίας του Φαλήρου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ παραχώρησε στον δήμο έκταση περίπου 20 στρεμμάτων στην περιοχή του Iπποδρόμου, για την κατασκευή γηπέδων και άλλων εγκαταστάσεων, αλλά και δύο κτίρια -ιδιοκτησίας Ολυμπιακών Ακινήτων- στη γειτονική μαρίνα, συνολικής έκτασης 1.700 τετραγωνικών. Με τα ανταλλάγματα αυτά ο δήμος δέχθηκε να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση και κυρίως κάθε μελλοντική προσφυγή. Μένει να διαφανεί πώς θα χωροθετηθούν οι χρήσεις αυτές, ώστε να μην έρχονται σε αντίθεση με τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η πολιτική συμφωνία σφραγίστηκε χθες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και τον δήμαρχο Καλλιθέας κ. Κώστα Ασκούνη. Η συμφωνία προβλέπει ότι από τα 200 στρέμματα της έκτασης του Iπποδρόμου (που ανήκουν σήμερα στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου), θα παραχωρηθούν περίπου 20 στρ. στον δήμο για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου (χωρίς κερκίδες), κολυμβητηρίου, δημοτικού αναψυκτηρίου και παιδότοπου. Τα κτιριακά συγκροτήματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα καταλάβουν περί τα 30 στρέμματα και η λοιπή έκταση -περίπου 150 στρ. - θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. Εφόσον η δωρεά του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου προχωρήσει άμεσα, τα κτίρια θα αποδοθούν στο κοινό το 2013. Η ανέγερση των δύο κτιρίων θα λύσει τα πολυετή στεγαστικά προβλήματα των δύο πολιτιστικών οργανισμών και θα δημιουργήσει έναν νέο σημαντικό πολιτιστικό πόλο, επιτρέποντας την επικοινωνία της πόλης με τη θάλασσα.
Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να δοθούν στον Δήμο Καλλιθέας ένα μικρό γήπεδο, που βρίσκεται στην Εσπλανάδα, ένα μικρό συγκρότημα κτιρίων (επιφάνειας 682 τ. μ.) και ένα κτίριο (επιφάνειας 1.077 τ. μ.) κοντά στη μαρίνα, προκειμένου ο Δήμος Καλλιθέας να παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση ή προσφυγή απέναντι στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα. Πρόκειται για μια σαφή υπαναχώρηση -για άγνωστη αιτία- από τη σκληρή στάση που μέχρι σήμερα τήρησε η Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. έναντι διεκδικήσεων στην περιοχή. Χαρακτηριστικά, με άρθρο του στην «Κ» (22/4/2006) ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Χρ. Χατζηεμμανουήλ δήλωνε κατηγορηματικά πως «ο Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου δεν είναι φέουδο» του δημάρχου Καλλιθέας και των παραγόντων της περιοχής, αλλά «ανήκει σε όλους τους Αθηναίους και έχει εμφανή υπερτοπική, μητροπολιτική σημασία». Σημειώνεται, τέλος, ότι στις 22 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του κλειστού γηπέδου του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθούν οι δεσμευτικές πρoσφορές στους διαγωνισμούς για τις εγκαταστάσεις του Aγίου Κοσμά, του Κανόε Καγιάκ στο Ελληνικό και του Μπιτς Βόλεϊ στο Φάληρο.

Τσιμέντο και ο χώρος του Ιπποδρόμου με τις ευλογίες του δημάρχου Καλλιθέας
[Η Αυγή. 27 Νοεμβρίου 2006. Σταυρογιάννη Λελούδα]

Έναντι πινακίου φακής με την παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου, κολυμβητηρίου, αναψυκτηρίου, παιδότοπου στον χώρο της έκτασης του πρώην Ιπποδρόμου περί τα 180 στρέμματα ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ασκούνης ξέχασε τα προεκλογικά περί ελεύθερης πρόσβασης στον φαληρικό όρμο και συνδράμει στη δημιουργία ενός ακόμη τείχους στην περιοχή εκτός του ολυμπιακού στην παραλία. Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτό συμφωνήθηκε σε συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Γ. Σουφλιά όπως επίσης να παραχωρηθούν στον δήμο δύο ακόμη κτίρια από το ολυμπιακό συγκρότημα και το γήπεδο ποδοσφαίρου στην ακτή. Όσο για τον ΥΠΕΧΩΔΕ, τηρώντας με... ευλάβεια το ρυθμιστικό της Αθήνας που προβλέπει αστικό πάρκο με ήπιες χρήσεις, πολιτισμού αθλητισμού αναψυχής, δέχεται να χτιστεί σε δημόσια γη από το ίδρυμα Νιάρχου Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη με ολίγον πάρκο και ως είθισται με πλήθος εμπορικών χρήσεων.

«ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ» και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Γη και... πολιτισμός στο κεφάλαιο
[Ριζοσπάστης, Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006]

Γη και... πολιτισμό στο κεφάλαιο παραδίδει η κυβέρνηση μέσα από την πολυδιαφημιζόμενη «ευεργε-σία» του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τη δημιουργία Εθνικής Βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Πάρκου - όλα κάτω από την επωνυμία του μεγαλοεφοπλιστή - στο Φαληρικό Δέλτα και πιο συγκεκριμένα στον παλιό Ιππόδρομο. Μια ολόκληρη περιοχή - «φιλέτο» 200.000 τ.μ,. που με νόμο έχει χαρακτηριστεί αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος και θα μπορούσε να είναι πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής, εκχωρείται στον εφοπλιστικό όμιλο για τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του. Ολη αυτή η εκχώρηση λανσάρεται ως μέγα εθνικό έργο εξαιρετικής σημασίας για τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής στην Αθήνα!

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ ΦΑΛΗΡΟΥ
Οι μεθοδεύσεις για να περάσει στα χέρια της ολιγαρχίας
[Ριζοσπάστης, Κυριακή 5 Νοέμβρη 2006]

Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα - και με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων - έχουν κυκλώσει και την παραλία της Καλλιθέας. Στην κυριολεξία, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ολόκληρη η ακτή της Καλλιθέας, από τις εκβολές του Ιλισού, μέχρι και τη Λεωφόρο Συγγρού, έχει τσιμεντοποιηθεί και έχει περάσει στα χέρια πολυώνυμων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Ο μόνος χώρος που έχει απομείνει ελεύθερος είναι αυτός του πρώην Ιπποδρόμου, ο οποίος και αυτός απειλείται πλέον με τσιμεντοποίηση από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους «χορηγούς». Κι όλα αυτά, όταν εδώ και δεκαετίες ο λαός της Καλλιθέας πάλευε για την απομάκρυνση του Ιπποδρόμου, προκειμένου να απολαύσει τη χρήση του ως χώρου πρασίνου, περιπάτου, αναψυχής, πολιτισμού και ήπιων αθλητικών εγκαταστάσεων...
Πρόκειται για μια έκταση 230 στρεμμάτων, που με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας (Ν. 1515/85) χαρακτηρίζεται ως ελεύθερος χώρος πρασίνου και ως μέρος του υπερτοπικού πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών του Φαληρικού όρμου.
Ερχεται, όμως, αρχικά ο Νόμος 2730 του 1999 και τον χαρακτηρίζει ως πόλο «τουρισμού - αναψυ-χής», θεσπίζοντας συντελεστή δόμησης που επαρκεί για την ανέγερση 3 Σταδίων όσο αυτά του Ειρήνης και Φιλίας. Θυμίζουμε ότι ο χαρακτηρισμός αυτός έλυνε τα χέρια της κυβέρνησης για να προχωρήσει στην κατασκευή του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο με «αυτοχρηματοδότηση», δίδοντας το χώρο του παλιού Ιπποδρόμου ως αντάλλαγμα στους μεγαλοκατασκευαστές. Τελικά, όμως, το 2002 το «σενάριο» της «αυτοχρηματοδότησης» απορρίπτεται.
Ωστόσο, προτάσεις υπήρχαν για να κατασκευαστούν στον Ιππόδρομο Συνεδριακό Κέντρο ή Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπως αποκάλυψε ο τότε υπουργός Αθλητισμού Α. Φούρας μιλώντας σε εκπομπή στο κανάλι ΑΛΤΕΡ, παραπέμποντας, όμως, την τελική απόφαση για μετά το 2004.
Το 2003, για προεκλογικούς, προφανώς, λόγους, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπογράφει προγραμ-ματική σύμβαση με το Δήμο Καλλιθέας για την αξιοποίηση της έκτασης, αλλά βέβαια χωρίς να αίρει τους όρους δόμησής του, με απόλυτη συμφωνία και της τότε «πράσινης» διοίκησης του Δήμου. Τελικά, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, παρότι το Φλεβάρη του 2004 αποφασίζει για τη μελλοντική παραχώρηση του χώρου στο Δήμο, αλλάζει πλέον τους σχεδιασμούς της και δεν την παραχωρεί.
Προφανώς, έχει τους λόγους της. Και αυτή και, φυσικά, η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ. Υπάχουν, άλλωστε, οι μεγαλεπήβολες προτάσεις του Ιδρύματος «Νιάρχου», που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και με ολοσέλιδες πληρωμένες διαφημίσεις...

Η Αθήνα ανοίγεται προς τη θάλασσα

Με τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και Εθνική Λυρική Σκηνή στο Φαληρικό Δέλτα

[Η Καθημερινή, Kυριακή, 5 Nοεμβρίου 2006. Του Δημήτρη Ρηγόπουλου]

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Αθήνα του 21ου αιώνα αν καρποφορήσει η πρόθεση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο υψηλού γοήτρου πολιτιστικών κτιρίων στο χώρο του παλιού Ιπποδρόμου. Η εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Φαληρικό Δέλτα, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού πάρκου διεθνών προδιαγραφών, προκαλεί κραδασμούς πολύ πέραν του προφανούς, της αποφασιστικής, δηλαδή, ενίσχυσης των πολιτιστικών υποδομών της πρωτεύουσας. Στο άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα συγκροτείται ένας μνημειακός πόλος ψυχαγωγίας, αναψυχής, και, φυσικά, πολιτισμού, ικανός να ανατρέψει ισορροπίες που καλλιέργησαν την ίδια τη φυσιογνωμία της πρωτεύουσας για δύο, σχεδόν, αιώνες. Στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έρχονται να προστεθούν και οι ανακοινώσεις του υπουργού Πολιτισμού, την περασμένη Τετάρτη, που εντάσσουν τα νέα κτίρια του Φαλήρου σ’ ένα διευρυμένο δίκτυο πολιτιστικών χώρων, με σημαντικότερους σταθμούς τα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου, το Ακροπόλ Παλάς στην οδό Πατησίων και το εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς.

Εξωστρέφεια μέσω τέχνης
Το αθηναϊκό πολεοδομικό μοντέλο, εσωστρεφές, σχεδόν αυτιστικό και με την πλάτη γυρισμένη στην ανοιχτωσιά της θάλασσας, δεν κλονίζεται για πρώτη φορά. Οι βάσεις τέθηκαν την προ-ολυμπιακή περίοδο με τη χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, από το Δέλτα Φαλήρου έως το Ελληνικό και τον Αγιο Κοσμά, για να μην αναφερθούμε στις θεωρητικές παρεμβάσεις καινοτόμων πολεοδόμων ήδη από τη δεκαετία του ’60. Η θάλασσα, όπως και το Θριάσιο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποσυμπίεσης για το βραχυκυκλωμένο πολεοδομικά Λεκανοπέδιο.
Η μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα νότια υλοποιείται απρογραμμάτιστα τα τελευταία δέκα χρόνια, κυρίως μέσα από καινούργιες πολιτιστικές υποδομές στους δύο ιστορικούς οδικούς άξονες που οδηγούν στη θάλασσα: την οδό Πειραιώς και τη λεωφόρο Συγγρού. Αυτό που δεν μπόρεσε να γίνει κατανοητό το 1960 ή το 1965, γίνεται σήμερα εξ ανάγκης. Και η Πειραιώς και η Συγγρού υποδέχονται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής, ορισμένες δε, ιδιαιτέρως φιλόδοξες• ο «Ελληνικός Κόσμος» από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στην Πειραιώς και η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» που κατασκευάζει στην Συγγρού το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» είναι δύο καλά παραδείγματα.

Ισχυρή χειρονομία
Το άνοιγμα προς τη θάλασσα χρειαζόταν παρ’ όλα αυτά μία ισχυρή χειρονομία όπως ήταν η θεαματι-κή προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό το πρωί της 27ης Οκτωβρίου μέσω επιστολής του μέλους του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ανδρέα Δρακόπουλου. Η εγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την αδόμητη, σήμερα, έκταση που προέκυψε από την απομάκρυνση του Ιππόδρομου το 2003, αποτελεί πρωτοβουλία μείζονος σημασίας με σαφή μητροπολιτικά χαρακτηριστικά.
Κατ’ αρχάς η κλίμακα: τα δύο κτίρια, συνολικής επιφάνειας 60.000 τ.μ, θα δεσπόζουν στον χώρο των 240 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (περίπου 140 στρέμματα) θα διαμορφωθεί σε πράσινη ζώνη. Πρόκειται για το Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με πρόβλεψη για φιλοξενία πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Κατόπιν, η χωροθέτηση: Από τη φύση τους, παρεμβάσεις αυτής της κλίμακας αναπτύσσουν απρόβλε-πτη δυναμική. Πόσω μάλλον όταν υλοποιούνται σε περιοχές με ρευστό, ακόμα, πολεοδομικό χαρακτήρα όπως είναι σήμερα το Δέλτα Φαλήρου. Στην περίπτωση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η ακτίνα επιρροής απλώνεται τουλάχιστον μέχρι το Ελληνικό, αν συνυπολογίσουμε ότι το κατασκευαστικό κομμάτι στον Ιππόδρομο θα συμπέσει με την ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό. Και τα δύο έργα έχουν, υπό προϋποθέσεις, ίδιο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης: το 2013.
Κυρίως, όμως, είναι η ίδια η φύση των εγκαταστάσεων. Δεν μιλάμε για δύο οποιαδήποτε κτίρια αλλά για ένα συγκρότημα υψηλού κύρους και πυκνών συμβολισμών. Η ιστορία των πόλεων, κυρίως στους νεότερους χρόνους, είναι γεμάτη από παραδείγματα κτιρίων πολιτισμού που χρησίμευσαν ως μητροπολιτικά εργαλεία για την εφαρμογή μακρόπνοων προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων. Αν ένα μάλλον μεσαίου μεγέθους κτίριο, όπως αυτό του Μουσείου Μπενάκη, κατόρθωσε να βάλει στον χάρτη την οδό Πειραιώς, ας αναλογιστούμε την εμβέλεια ενός πολιτιστικού πάρκου 200 στρεμμάτων.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» θα περιλαμβάνει την Εθνική Συλλογή, την αναδρομική και την τρέχουσα εθνική βιβλιογραφία και πολλούς άλλους τίτλους της υπάρχουσας Βιβλιοθήκης, ενώ ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός της θα επιτρέπει να συνδεθούν μαζί της χιλιάδες χρήστες του Ιντερνετ. Και για τα δύο κτίρια, όπως και για τη συνολικότερη διαμόρφωση του πάρκου, προβλέπεται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που εξασφαλίζει, εκ των προτέρων, υψηλού επιπέδου αστική παρέμβαση.

Στην αφετηρία
Αλλά δεν χρειάζεται να προτρέχουμε. Την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», γνωστές μόνο στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό. Μέχρι να «κλειδώσει» η δωρεά, απομένει το πιο σημαντικό: η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο Ιδρυμα όπου θα αποσαφηνίζονται οι ρόλοι και οι «περιοχές ευθύνης» των συμβαλλομένων μερών.
«Μας ενδιαφέρει να λάβουμε τις εγγυήσεις εκείνες που θα εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή λειτουργία των έργων», εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Επαμεινώνδας Φαρμάκης. Οι εγγυήσεις θα αφορούν θέματα όπως η πρόσληψη κατάλληλου προσωπικού, το σύστημα φύλαξης και καθαρισμού των εγκαταστάσεων, η βελτίωση της συγκοινωνιακής κάλυψης του συγκροτήματος• προς το παρόν, ο χώρος καλύπτεται μόνο με τραμ και λεωφορεία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιλυθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις χρήσεις γης και όλες τις πολεοδομικές παραμέτρους που μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσουν προβλήματα. Το οικόπεδο ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνοι για τη διαχείρισή του είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Οργανισμός Αθήνας. Εχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου και επιτρέπονται χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και αθλητισμού. Ρυθμιστικός παράγοντας παραμένει ο Δήμος Καλλιθέας, στα διοικητικά όρια του οποίου εντάσσεται η περιοχή.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε ενημερώσει πριν από λίγους μήνες τον δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη για την ύπαρξη πρωτοβουλίας κοινοφελούς Ιδρύματος. Οι διαπραγματεύσεις επιτρέπουν αισιοδοξία, αλλά έχει σημασία να υπογραμμιστεί ότι δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία. Ο κ. Ασκούνης επιχειρεί να εξασφαλίσει για τον Δήμο του τα μέγιστα οφέλη διεκδικώντας 30, τουλάχιστον, στρέμματα στον Ιππόδρομο και επιπλέον χώρους στην παράκτια ζώνη του Δέλτα Φαλήρου. «Ολα τα θέματα θα πρέπει να επιλυθούν με την υπογραφή μιας προγραμματικής σύμβασης. Είμαστε υπέρ της ενιαίας αντιμετώπισης παραλιακού μετώπου και Ιπποδρόμου», υποστηρίζει ο επανεκλεγείς Δήμαρχος Καλλιθέας. Θα απαιτηθεί ένας χρόνος τουλάχιστον για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ενώ τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να διαρκέσουν 6 - 7 χρόνια.

Προς μια νέα μνημειακή αρχιτεκτονική;
Ο 20ός αιώνας ήταν για την Αθήνα ένας αιώνας εσωστρεφούς αναδίπλωσης. Παρά την αλματώδη γεωγραφική εξάπλωση της πρωτεύουσας, μετά τη δεκαετία του 1920, το συμβολικό, μορφολογικό και ιδεολογικό εκτόπισμα της Αθήνας αντανακλούσε τις περασμένες δεκαετίες, τις χαμηλές φιλοδοξίες ακόμη και στη διάρκεια της αναπτυξιακής ευφορίας της περιόδου 1955 – 1967. Πόλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας από πεποίθηση και επιλογή, η Αθήνα δεν είχε –στη διάρκεια του 20ού αιώνα– συλλάβει όραμα για τον εαυτό της. Οι προσδοκίες υπήρξαν χαμηλές. Το χρίσμα των Ολυμπιακών Αγώνων σηματοδότησε συμβολικά την έξοδο από έναν κύκλο εσωτερικών ζυμώσεων.
Η προοπτική δημιουργίας εμβληματικών κτιρίων για την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Φαληρικό Δέλτα με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από ζητήματα.
Πρώτον, επαναφέρει θεαματικά σε πρωταγωνιστικό ρόλο τη σχέση ιδιωτικής χορηγίας και αρχιτεκτο-νικής. Δεύτερον, παγιώνει τη στροφή της πρωτεύουσας προς τον θαλάσσιο ορίζοντα με μια διαρκώς εντονότερη εξωστρέφεια. Τρίτον, δημιουργεί μνημειακά ορόσημα με χρήσεις υψηλού συμβολισμού και με μέγιστο πνευματικό, και ιδιαίτερα ανταποδοτικό, εκτόπισμα.
Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα χρηματοδοτήθηκαν από ιδιώτες, τους οποίους τότε ονόμαζαν εθνικούς ευεργέτες. Το Ζάππειο, η Βαλλιάνειος Βιβλιοθήκη, η Σιναία Ακαδημία, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Βαρβάκειος, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η Μαράσλειος Σχολή, η Ριζιάρειος, η Γεννάδιος Βιβλιοθήκη, η Σχολή Ευελπίδων, η Εθνική Τράπεζα, ο Ευαγγελισμός, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Καλλιμάρμαρο και τόσα ακόμη έγιναν με ιδιωτικά κεφάλαια. Αν η Αθήνα έχει σήμερα να επιδείξει μνημειακή αρχιτεκτονική του ακαδημαϊκού 19ου αιώνα, το οφείλει κατά κύριο λόγο σε κάποιους ιδιώτες.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι, από αυτήν τη σκοπιά, η Αθήνα έχασε τον 20ό αιώνα. Εγινε ένας αχανής πολτός χωρίς νέα σημεία αναφοράς ικανά να προσελκύσουν τη διεθνή περιέργεια και να συσπειρώσουν γύρω τους δράσεις ή να εκχειλίσουν δημιουργική ενέργεια. Οταν στη δεκαετία του 1980 έγινε η διεθνής στροφή προς μια νέα μνημειακή αρχιτεκτονική, που έβγαζε πόλεις και περιοχές από την αφάνεια και την ανία και τις τοποθετούσε σε χάρτες και δίκτυα, η Αθήνα ήταν βυθισμένη στον λαϊκισμό. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει το δικό της Μπιλμπάο, αλλά τουλάχιστον τώρα η Αθήνα μπορεί να υποδεχθεί την πιθανότητα μιας νέας αρχιτεκτονικής σύλληψης, που θα προϋποθέτει αυτοπεποίθηση και πίστη στο μέλλον.

Συγγρού και Πειραιώς
Η αποβιομηχάνιση της Πειραιώς και ο μετέωρος αρχιτεκτονικός πλούτος της τροφοδότησαν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν την πόλη με νέους χώρους, επεκτείνοντας διαρκώς τα νοητά σύνορα όλο και νοτιότερα. Το ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Αθηνών: η ένταξη του συγκροτήματος Τσαούσογλου και του «Σχολείου» της Ειρήνης Παπά στο κτιριακό δυναμικό του φεστιβάλ εξοικείωσε πολλούς Αθηναίους με άγνωστες όψεις της πόλης, ανανεώνοντας τη σχέση μας μαζί της.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, το υπουργείο Πολιτισμού διαπραγματεύεται με την ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας (ιδιοκτήτρια των αποθηκών Τσαούσογλου) την αξιοποίηση ολόκληρου του συγκροτήματος. Δεν αποκλείεται τα πέντε διατηρητέα κτίρια να ενταχθούν (και) στην υπηρεσία του ανανεωμένου Φεστιβάλ Αθηνών.
Οι αναλογίες με την λεωφόρο Συγγρού δεν είναι ομοειδείς. Η Συγγρού ευνοείται ευθέως από τη νέα δυναμική που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο. Mε εξαίρεση το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (τα έργα στο Φιξ ξεκινούν επιτέλους εντός του Δεκεμβρίου) το πάνω χέρι εδώ έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία: το Κοινωφελές Ιδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» ανεγείρει τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, πριν από λίγους μήνες άνοιξε τις πόρτες του το Cinema Park, ένα μούλτιπλεξ νέας γενιάς που εμπλουτίζει την κινηματογρα-φική εμπειρία με τρισδιάστατα, διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, ενώ σταθερό σημείο αναφοράς παραμένει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ευγενιδείου Ιδρύματος. Στο Φαληρικό Δέλτα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το πρώτο Village της παραλίας, δίπλα στο εμπορικό συγκρότημα της Media Markt ενώ στο οικόπεδο της πρόσφατα κατεδαφισμένης Ελφίνκο θα ανεγερθεί ένα νέο εμπορικό κέντρο από την «Μπάμπης Βωβός».

Φοροαπαλλαγή 100% για χορηγούς
[Η Καθημερινή, Πέμπτη, 2 Nοεμβρίου 2006]

Οταν το κράτος αδυνατεί μπορεί η ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τις προτεραιότητες του υπουργού Πολιτισμού ήταν το σχέδιο νόμου για τις χορηγίες που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό με ελαφρύνσεις, όπως είχε δηλώσει τότε ο Γ. Βουλγαράκης, 66,6%.
Οι ειδήσεις όμως είναι καλύτερες για όσους βάζουν το χέρι στην τσέπη. Μετά από πολλές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του σ. ν., αποφασίστηκε πως τελικά θα εκπίπτει το 100%, δηλαδή πλήρης φοροαπαλλαγή του ποσού της χορηγίας μέχρι το 30% των κερδών της επιχείρησης. Ουσιαστικά τριπλασιάζεται το ποσόν, το οποίο με τον παλιό νόμο έφτανε το 10%.
Για το μεγαλύτερο πολιτιστικό έργο όμως που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ο υπουργός Πολιτισμού, εκτός από τον θαυμασμό του, δεν πρόσθεσε τίποτε άλλο. Ειλικρινής, ξεκαθάρισε πως δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει, και ότι με αυτήν την ευθύνη είναι επιφορτισμένο το υπουργείο Εθνικης Οικονομίας. «Δεν μπορώ να μιλήσω για λογαρισμό της ελληνικής κυβέρνησης ούτε του Ιδρύματος Νιάρχου». «Δεν ξέρω να σας πω, πώς θα διοικείται. Το ΥΠΠΟ δεν είναι εξουσιοδοτημένο» να συζητήσει το θέμα, παραδέχθηκε σημειώνοντας πως θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της ελληνικής κυβέρνησης. Οσο για τον πιθανό τίτλο των νέων εγκαταστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στο Δέλτα Φαλήρου (Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πάρκο) και φέρουν το όνομα του δωρητή «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ήταν σαφής πως δεν τον ενοχλεί. «Δεν με ενοχλεί που το Ζάππειο έχει το όνομα του ευεργέτη του». «Οι τίτλοι παραμένουν δεν εξαφανίζονται», πήρε το λόγο ο γεν. γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρήστος Ζαχόπουλος, δείχνοντας την ενόχλησή του για τις ερωτήσεις, παρότι «δύο σημαντικές ελλείψεις βρίσκουν απάντηση».
Πρόθεση του Ιδρύματος είναι να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το έργο που θα γίνει σε έκταση 200 στρεμμάτων στον παλιό ιππόδρομο.
Επειδή όμως πολλά ανακοινώνονται τελευταία, ας δούμε και τι ξεκινάει. Σήμερα, για παράδειγμα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μουσείων. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο υπουργός θα εισηγηθεί την επιστροφή της χάλκινης κόρης της Καλύμνου στο νησί της. Πρόκειται για το άγαλμα, ύψους 1,98μ. που είχε ανασύρει ψαράς το 1994, ο οποίος για την πράξη του επιβραβεύτηκε με 150. εκατ. δρχ. Στο σ. ν. για την Αρχαιοκαπηλία που ετοιμαζεται, θα υπάρχει ειδική διάταξη για όσους παραδίδουν ή υποδεικνύουν αρχαιότητες.

Σωρεία ερωτημάτων για το Δέλτα Φαλήρου
[Η Αυγή, 1 Νοεμβρίου 2006. Μαυροειδής Σταμάτης]

Από μια ολοσέλιδη καταχώριση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε κυριακάτικες εφημερίδες μάθαμε το "καλό", τριπλό νέο: τουτέστιν ότι το Ιδρυμα προτίθεται να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την κατασκευή στο Δέλτα Φαλήρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Εθνικής Βιβλιοθήκης αλλά και ενός πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πάρκου. Το νέο, παρότι αγκαλιάστηκε με διθυράμβους από μερίδα του Τύπου, είναι ακόμη εξαιρετικά "μετέωρο" απο νομικής και πολεοδομικής πλευράς τουλάχιστον.
Το "προβληματικόν" της όλης υποθέσεως αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ. "Σε προηγούμενη αναφορά μας (αναφέρει στην επερώτησή του ο βουλευτής) (7631/13-2-06) σχετικά την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει ο Ιππόδρομος στο Δέλτα Φαλήρου και την αξιοποίησή του, η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι η διάρκεια παραχώρησης της χρήσης του στο δήμο Καλλιθέας είναι για αόριστο χρόνο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου το Ιδρυμα Νιάρχου προτίθεται να συνεργαστεί με την πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα Φαλήρου. Όμως, σύμφωνα με το ν. 3342/2005, ο χώρος του Ιπποδρόμου χαρακτηρίζεται αστικό πράσινο και ελεύθερος χώρος, με συντελεστή δόμησης 0,3 και κάλυψη έως 25%, όροι που μεταφράζονται σε κτίρια συνολικού εμβαδού 54.000 τετραγωνικών. Με τη ρύθμιση αυτή δεν καλύπτονται οι χρήσεις πολιτισμού.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Πολιτισμού (Φεβρουάριος 2006), στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου, θα ανεγειρόταν νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το ύψος της επένδυσης θα ανερχόταν σε 200 εκατ. ευρώ και θα καλυπτόταν από κονδύλια του Δ' ΚΠΣ και τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Κατόπιν των παραπάνω ρωτά ο βουλευτής:
α) αν η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το εν ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" την παραχώρηση της έκτασης σ' αυτό,
β) αν σκοπεύουν να ακυρώσουν την απόφαση για παραχώρηση της έκτασης στο δήμο Καλλιθέας. Με ποιους όρους και προϋποθέσεις προτίθενται να υπογράψουν συμφωνία για δημόσια έκταση;
γ) Αν έχει ληφθεί υπόψη το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου.
δ) Αν θα αλλάξει ο συντελεστής δόμησης για τη συγκεκριμένη περιοχή, δεδομένου ότι για να κατα-σκευαστούν τα κτίρια που αναφέρονται στην καταχώριση του ιδιωτικού ιδρύματος δεν καλύπτονται από τον υπάρχοντα συντελεστή.
ε) Αν έχουν γίνει πολεοδομικές μελέτες, σύμφωνες με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, για την κατασκευή των κτιρίων που αναφέρονται στην καταχώριση του ιδιωτικού ιδρύματος.

Δέλτα Γραμμάτων και τεχνών
[Η Καθημερινή, Tρίτη, 31 Oκτωβρίου 2006. Δημήτρης Ρηγόπουλος]

200 στρέμματα στον παλιό Ιππόδρομο για την ανέγερση Βιβλιοθήκης και Λυρικής Σκηνής
Στους επόμενους 12 μήνες θα έχει υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και την ελληνική κυβέρνηση για τη δρομολόγηση του μεγαλύτερου πολιτιστικού έργου που είδε ποτέ η σύγχρονη Ελλάδα: την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε έκταση 200 στρεμμάτων στον παλιό Ιππόδρομο. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η διαμόρφωση «πράσινης» ζώνης σε πάρκο για τη διοργάνωση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Την περασμένη Παρασκευή επιδόθηκε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επιστολή του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Ανδρέα Δρακόπουλου» και στη συνέχεια εκδόθηκε κυβερνητική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το κόστος της εκπόνησης των μελετών, των εργασιών κατασκευής και του πλήρους εξοπλισμού των νέων υποδομών θα βαρύνει αποκλειστικά το Ιδρυμα. Στη συνέχεια, η λειτουργία των κτιρίων θα περάσει στο ελληνικό κράτος.

Το πρώτο βήμα
Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου επισημοποίησε ουσιαστικά τις προθέσεις του Ιδρύματος. Τόσο στην κυβερνητική ανακοίνωση όσο και στην καταχώριση του Ιδρύματος στον κυριακάτικο Τύπο που ακολούθησε, γίνεται σαφές ότι της τελικής συμφωνίας (με τη μορφή υπογραφής μνημονίου συνεργασίας) θα προηγηθεί η εκπόνησης μιας προκαταρκτικής μελέτης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. «Εφόσον η φάση αυτή ολοκληρωθεί με επιτυχία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το Ιδρυμά μας θα είναι σε θέση να δεσμευτεί οριστικά για την υλοποίηση έργων και να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με όρους και προϋποθέσεις που θα συμφωνηθούν αμοιβαία με τους αρμόδιους φορείς και θα εξασφαλίζουν την άριστη λειτουργία των έργων». Με το πιο ευοίωνο σενάριο οι εργασίες δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το 2013.
Η αρχική σύλληψη της ιδέας τοποθετείται το 1999, όταν εξετάστηκε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης. Ακολούθησε προπαρασκευαστική περίοδος, χωρίς να ενημερωθούν μέλη τής (τότε) κυβέρνησης. Οταν το θέμα ωρίμασε υπήρξε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άρχισε η αναζήτηση υποψηφίων οικοπέδων που στη συνέχεια αποδείχθηκαν προβληματικά.

Προσβάσιμο το πάρκο
Ηταν η ίδια η κυβέρνηση που έριξε για πρώτη φορά στο τραπέζι την ιδέα της παράκτιας ζώνης στο Δέλτα Φαλήρου. Εντός του 2005 υπήρξαν δεύτερες σκέψεις: δεν θα μπορούσε ο ίδιος χώρος να φιλοξενήσει και το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σ’ ένα υψηλών προδιαγραφών πολιτιστικό πάρκο; Οι συζητήσεις με την κυβέρνηση εντάθηκαν και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ενημέρωσε τον δήμαρχο Καλλιθέας. Το τελικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή δύο κτιρίων 60.000 τ. μ. που θα αφήνουν ελεύθερης πρόσβασης έκταση πρασίνου 140 περίπου στρεμμάτων. Αιτιάσεις που θέλουν μέρος της συλλογής της Εθνικής Βιβλιοθήκης να περιέρχεται στην κατοχή του Ιδρύματος απορρίπτονται κατηγορηματικά. Ο ίδιος ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης με τον οποίο μιλήσαμε εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός και ζήτησε «ενιαία αντιμετώπιση παραλιακού μετώπου και Ιππόδρομου».

Tο «βασικό ερώτημα»
[Η Καθημερινή, Tρίτη, 31 Oκτωβρίου 2006. Tης Μαριας Kατσουνακη]

Aπό τη μια, ένα τιτάνιο πολιτιστικό έργο που στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία: το Iδρυμα Nιάρχου προτίθεται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό Eθνικής Bιβλιοθήκης και
Eθνικής Λυρικής Σκηνής σε έκταση 200 στρεμμάτων στον παλιό Iππόδρομο. Aπό την άλλη, η απόλυτη (και ποικιλοτρόπως δηλωμένη) αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να στηρίξουν πολιτιστικά έργα μακράς πνοής.
Aς στραφούμε στο παρελθόν, όχι κατ’ ανάγκη πρόσφατο: Το μουσείο Ακροπόλεως, μέχρι να αρχίσει η ανέγερσή του με ταχείς ρυθμούς, το 2004, έζησε, μεταξύ άλλων, την ακύρωση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, δικαστικές προσφυγές, ανασκαφές και διαρκείς ματαιώσεις. Σύνολο: 25, περίπου, χρόνια.
Tο «βασικό ερώτημα» επί δεκαετίες ήταν: Γιατί εδώ και όχι κάπου αλλού;
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Iδρύματος Bασ. και Eλ. Γουλανδρή στο οικόπεδο της Pηγίλλλης άρχισε να συζητείται από τις αρχές του 1990. Θύελλα αντιδράσεων κι εδώ από περιοίκους για περιβαλλοντι-κούς λόγους. Mακρά δικαστική εμπλοκή, αρχαιότητες που ήρθαν στο φως, μετάθεση στο οικόπεδο της Pιζαρείου, ακύρωση της πράξης παραχώρησης. Πρόσφατα (είμαστε στο 2006 πλέον) ανακοινώθηκε νέα υποψήφια στέγη στο Mετς, στη συμβολή των οδών Aρδηττού και Mάρκου Mουσούρου. Tο «βασικό ερώτημα» που εμπόδιζε μια συλλογή από τις σημαντικότερες διεθνώς, με 158 έργα Γκρέκο, Σεζάν, Mατίς, Pοντέν, Mοντιλιάνι, Kλέε, Σαγκάλ, Mιρό, Kαντίνσκι, κ. ο. κ., να ενταχθεί στην ελληνική πολιτιστική πραγματικότητα, ήταν: Γιατί εδώ και όχι κάπου αλλού;
Mόλις η ανακοίνωση του Iδρύματος Nιάρχου για το νέο έργο είδε το φως της δημοσιότητας, ο ίδιος υπόκωφος θόρυβος έκανε την εμφάνισή του.
Σιγανά αλλά σταθερά, προς αναγνωρισμένη κατεύθυνση, διαμορφώνεται το «βασικό ερώτημα»: Γιατί εδώ και όχι κάπου αλλού;
Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκαν να απαλλοτριώσουν μερικά χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στην Κυψέλη ή στο Παγκράτι, ή να εγκατασταθούν στο κωπηλατοδρόμιο, στο Tατόι, ή κάπου στα μέσα της διαδρομής Αθηνών - Λαμίας ώστε να βοηθήσουν και στην αποκέντρωση.
Τώρα ποια μεγάλη Oπερα ή Εθνική Βιβλιοθήκη στον κόσμο έχει κατασκευαστεί στην περιφέρεια, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα. Oπωσδήποτε όχι «βασικό». Πάντα, εξάλλου, υπάρχει και η πρώτη φορά.
Οι αντιδράσεις δεν διαφέρουν ως προς την ουσία τους: Oλα τα προαναφερόμενα πολιτιστικά αγαθά, μόνο ως αγαθά δεν εισπράττονται. Aντιμετωπίζονται ως περιττές, παρείσακτες, πολυέξοδες, ακατανόητες παρεμβάσεις στην πόλη. Από αδιαφορία, από άγνοια, από επιβεβλημένη και θεσμοθετημένη διαστρέβλωση της έννοιας του πολιτισμού, από το περίκλειστο εγώ που αισθάνεται να απειλείται όταν το υπό ανέγερση έργο δεν αφορά την «άγια ιδιοκτησία». Tότε, επιστρατεύεται το ακλόνητο επιχείρημα: Mπετόν ή πράσινο. Mουσεία ή χλωροφύλλη; Δύσκολο να απαντηθεί. Oταν μάλιστα το οξυγόνο δεν περισσεύει• ό, τι εισπνέουμε, εκπνέουμε.

Μοχλός ανάπτυξης ο δημόσιος τομέας για την Κτηματαγορά
[Η Καθημερινή, Tετάρτη, 11 Oκτωβρίου 2006. Μάκης Θεοδωράτος]

Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο παλαιός Ιππόδρομος, ο Βοτανικός, η παραθαλάσσια περιοχή Δραπετσώνας-Κερατσινίου αποτελούν εκτάσεις φιλέτα, που αν αναπτυχθούν με τον κατάλληλο τρόπο μπορούν μέσα στα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια να αλλάξουν το πρόσωπο της Αθήνας και να αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για την εξέλιξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτός ο κομβικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Δημόσιο στην εξέλιξη του κλάδου του real estate. Παράλληλα, η ανάπτυξη των πρώτων μεγάλων εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, αλλάζει θεαματικά το τοπίο στην αγορά του λιανεμπορίου, προσελκύοντας ξένες αλυσίδες αλλά και το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών της πρώτης ημέρας του διήμερου συνεδρίου ακίνητης περιουσίας Prodexpo 2006 που πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο δείχνει να μην έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη δυναμική που μπορεί να προσδώσει στην εθνική οικονομία ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις επισημάνσεις των περισσότερων ομιλητών, που για μια ακόμα φορά αναφέρθηκαν στη γραφειοκρατία, στην έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και σταθερού φορολογικού, πολεοδομικού και νομικού πλαισίου. Παράλληλα, η εμπλοκή πολλών φορέων στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών οδηγεί σε χρονοβόρες καθυστερήσεις, δυσκολεύοντας τις δραστηριότητες των εγχώριων εταιρειών και αποθαρρύνοντας τους ξένους επενδυτές. «Οταν ήρθα για πρώτη φορά στην Ελλάδα είχα μαύρα μαλλιά και τώρα είναι εντελώς λευκά, αλλά η επένδυση βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κ. Κρίστοφερ Ενγκλετον, διευθύνων σύμβουλος της Minoan Group που προωθεί μεγάλη τουριστική επένδυση στην Κρήτη.
Φωτεινή εξαίρεση μεταξύ των κτηματικών εταιρειών του Δημοσίου δείχνει να αποτελεί η Ολυμπιακά Ακίνητα. «Οι διαγωνισμοί δε θύμισαν σε τίποτα συνεργασία με δημόσιο φορέα καθώς υπήρχε πολύ καλή προετοιμασία από τεχνικής και νομικής άποψης και οι διαδικασίες ήταν πολύ καλύτερες και ταχύτερες απ’ ό,τι περιμέναμε», τόνισαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών που επικράτησαν στους τρεις διαγωνισμούς που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Σημειώνεται, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι απ’ όσες εταιρείες συμμετείχαν στους διαγωνισμούς και δεν «πήραν» κάποια εγκατάσταση υπήρξαν εξαιρετικά περιορισμένες αντιδράσεις.

Τα επόμενα πεδία μαχών

* Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο χώρος στέγασης μέχρι πρότινος του Ιπποδρόμου στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος

[Το ΒΗΜΑ, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2006]

Η κτηματική εταιρεία του Δημοσίου και ο Δήμος Καλλιθέας θα αξιοποιήσουν άμεσα την έκταση του πρώην ιπποδρόμου Φαλήρου
Φιλέτα γης εκατοντάδων στρεμμάτων και αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να βρεθούν το προσεχές διάστημα στο στόχαστρο των επενδυτών-developers. Η μεγάλη μάχη μεταξύ των παικτών του real estate αναμένεται να δοθεί κυρίως για δύο ακίνητα-«χρυσάφι», όπως χαρακτηριστικά τα ονομάζει διευθυντικό στέλεχος μεγάλης εταιρείας του κλάδου, και δεν είναι άλλα από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και τον χώρο όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος ο Ιππόδρομος στο Παλαιό Φάληρο. Παράλληλα, ενδιαφέρον θα υπάρξει και για τα ακίνητα που αφορούν την πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας, τους αποθηκευτικούς χώρους της Εθνικής Τράπεζας στη Μαγούλα Αττικής, την εκμετάλλευση της Διεθνούς Ζώνης του Ολυμπιακού Χωριού και την αξιοποίηση του οικοπέδου στο Παλαιό Φάληρο όπου στεγαζόταν η ΧΡΩΠΕΙ.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου, στα 1.000 από τα 5.300 στρέμματα του Ελληνικού θα υπάρξει ήπια οικιστική ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ άλλα 300 στρέμματα θα παραμείνουν ως έχουν, αφού καταλαμβάνονται από κτίρια που ήδη υπάρχουν, όπως το γήπεδο μπάσκετ. Σημειώνεται ότι από τα 1.000 στρέμματα το 35% (350 στρέμματα) θα είναι κοινόχρηστοι χώροι και από τα 650 στρέμματα που μένουν για δόμηση θα καλυφθεί το 40%, κάτι που σημαίνει ότι από τα 1.000 στρέμματα τα 740 στρέμματα θα είναι ελεύθεροι χώροι. Η περιοχή του πάρκου, έκτασης 4.010 στρεμμάτων συνολικά, θα περιλαμβάνει τους ελεύθερους χώρου του πάρκου (χώροι αναψυχής ελεύθερου χώρου, χώροι περιπάτου, ελεύθεροι χώροι συγκέντρωσης κοινού, χώροι πικνίκ, υδάτινες επιφάνειες και χώροι πρασίνου). εγκαταστάσεις με δραστηριότητες αστικού πάρκου (εγκαταστάσεις αναψυχής, πολιτιστικοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις κτλ.) και βασικές απαιτούμενες υποδομές, όπως χώρους στάθμευσης, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σταθμό διανομής ΔΕΗ κτλ. Για την αυτοχρηματοδότηση της κατασκευής του πάρκου, της συντήρησής του και της δημιουργίας χώρου πρασίνου σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου θα αξιοποιηθούν 1.000 στρέμματα για ήπια οικιστική ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, για επιχειρηματικές δραστηριότητες αναμένεται να παραχωρηθούν περίπου 650 στρέμματα, ενώ για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη θα διατεθούν περίπου 350 στρέμματα.
Η έκταση του πρώην Ιπποδρόμου στο Φάληρο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο εμπορικό ακίνητο στον αστικό ιστό των νοτίων προαστίων, με εξαίρεση το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται άμεσα η δρομολόγηση της αξιοποίησής του από τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τον Δήμο Καλλιθέας. Στόχος είναι να υπάρξει ανάπτυξη κοινόχρηστων χρήσεων, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνδυαστεί και με κάποια μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης. Η ΚΕΔ, αν και έχει παραχωρήσει στον Δήμο Καλλιθέας 25 στρέμματα, διατηρεί το δικαίωμα άρσης του παραχωρητηρίου. Μάλιστα ανώτερο στέλεχος της ΚΕΔ ανέφερε προσφάτως ότι ο Ιππόδρομος έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών για την ανάπτυξη θεματικών πάρκων και λοιπών δραστηριοτήτων και υπό την έννοια αυτή η παραχώρηση δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όσο ο δήμος της Καλλιθέας δεν παρουσιάζει εφικτά και ανταποδοτικά σχέδια για την εκμετάλλευση του Ιπποδρόμου. Εξάλλου, στα χαρτιά φαίνεται να μένει η αστική ανάπλαση 300 και πλέον στρεμμάτων στην περιοχή της Δραπετσώνας, έκταση που παραμένει ανεκμετάλλευτη και θα μπορούσε με την κατάλληλη ανάπτυξη να ωφεληθεί όχι η μόνον η εν λόγω περιοχή αλλά και το Πέραμα και το Κερατσίνι. Η τεράστια αυτή έκταση ανήκει κατά 120 στρέμματα στην Εθνική Τράπεζα (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), κατά 60 στρέμματα στην εταιρεία πετρελαιοειδών ΒΡ και κατά περίπου 150 στρέμματα στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.
Αν κρίνει κανείς από την προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να απεμπλακεί σταδιακά από την τερά-στια ακίνητη περιουσία που διαθέτει, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε το επόμενο διάστημα μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου real estate να δίνουν μάχη για την απόκτηση της σημαντικής αυτής έκτασης. Παράλληλα, δεν είναι απίθανο και η ΑΓΕΤ Ηρακλής να στραφεί στην εκμετάλλευση των σημαντικών εκτάσεων που διαθέτει στην περιοχή της Δραπετσώνας, οι οποίες φιλοξενούσαν κατά κύριο λόγο μονάδα έτοιμου σκυροδέματος. Πάντως η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μελετά να πωλήσει ή να παραχωρήσει τους αποθηκευτικούς χώρους που κατέχει στη Μαγούλα Αττικής και ήδη υπάρχουν συζητήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου των ακινήτων. Μάλιστα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας θα επιδιωχθεί συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου.
Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί και για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση για 50 χρόνια εμπορικού κέντρου στο Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες το οποίο θα καλύπτει συνολική έκταση 51.800 τετραγωνικών μέτρων. Ηδη έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί οι δύο κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον (Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ-Ακτωρ και J&Ρ Αβαξ-ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ-Βιοτέρ). Παράλληλα, αναμένεται πλήθος εταιρειών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για την παραχώρηση αθλητικών εγκαταστάσεων σε έκταση 72 στρεμμάτων.

Δεν εγκαταλείπουμε τον Ιππόδρομο
[Η Αυγή. 5 Σεπτεμβρίου 2006. Γαλανοπούλου Μαρία]

"Και καθαρίζουμε και διεκδικούμε τον Ιππόδρομο". Με το σύνθημα αυτό, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας Γιώργος Χελάκης και μέλη της "Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας" ανέλαβαν δράση τη Δευτέρα στο χώρο του Ιπποδρόμου, που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Καθάρισαν συμβολικά μέρος της περιοχής και άφησαν αρκετούς καθαρούς κάδους για να χρησιμοποιούν οι πολίτες.
"Ο δήμος Καλλιθέας όχι μόνο δεν έχει κάδους για τα σκουπίδια στον Ιππόδρομο, όχι μόνο αφήνει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται, αλλά έχει αφήσει στην τύχη της την τεράστια αυτή έκταση, που θα μπορούσε και πρέπει να αποτελεί έναν πνεύμονα για την Καλλιθέα", τόνισε ο Γ. Χελάκης. "Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, την έχει αφήσει έρμαιο στις κυβερνητικές αποφάσεις και σχέδια, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει κάθε μεγάλη ελεύθερη δημόσια έκταση. Η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας και με τη συμβολική κίνηση καθαρισμού μέρους του Ιπποδρόμου, συνεχίζει να διεκδικεί τον Ιππόδρομο για ελεύθερη δημόσια χρήση του από τους πολίτες", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας.

Στους πολίτες και όχι στα ιδιωτικά συμφέροντα ο ιππόδρομος και η παραλία Τζιτζιφιών
[Η Αυγή. 14 Απριλίου 2006]

Να παραχωρηθεί η παραλία των Τζιτζιφιών και ο ιππόδρομος στους πολίτες απαίτησαν τα δεκάδες μέλη της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλλιθέας που βρέθηκαν στην παραλία των Τζιτζιφιών το απόγευμα της Πέμπτης με αφορμή την προσχηματική κινητοποίηση που έκανε ο Δήμος Καλλιθέας για τη διεκδίκηση της παραλίας. Τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης κόψανε τα σύρματα της περίφραξης του δημόσιου χώρου που έχει βάλει η εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε" και εισέβαλαν στον χώρο καλώντας τους πολίτες που βρέθηκαν στην παραλία να μπουν στον χώρο που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της Κίνησης Γιώργος Χελάκης έγραψε με σπρέι τις λέξεις "Δήμος Καλλιθέας" επάνω στην ταμπέλα "Ολυμπιακά Ακίνητα" υπονοώντας ότι ο χώρος ανήκει στον Δήμο και σε κανέναν άλλο.
Όπως σημειώνουν τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης, η συμβολική ενέργεια έγινε:
-Για να δείξουμε ότι οι χώροι της παραλίας και του ιπποδρόμου ανήκουν στους πολίτες και πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση.
-Για να επισημάνουμε με ποια τακτική κατά τη γνώμη μας ο δήμος έπρεπε εδώ και καιρό να διεκδι-κήσει ό,τι ανήκει στους κατοίκους.
Μετά από αυτές μας τις ενέργειες αποχωρήσαμε από τη συγκέντρωση του Δήμου γιατί δεν αντέχαμε την περισσή υποκρισία δημάρχου, νομαρχών και βουλευτών που παρευρέθηκαν.
Όπως είναι γνωστό στους πολίτες της Καλλιθέας:
-Ο δήμαρχος συναινούσε ή επεδίδετο σε μυστικές διαβουλεύσεις όσο ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ).
-Οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συναίνεσαν στα σχέδια που καταστρώθηκαν πριν από τους Ολυμπια-κούς Αγώνες και ψήφισαν όλα τα νομοσχέδια, συμπεριλαμβανόμενου και αυτού της δημιουργίας της "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε".
Άραγε πήγαν στη συγκέντρωση του δήμου για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που ψήφισαν; Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο δήμος στην παραλία δεν συμμετείχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές ούτε η δημοτική παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. Δυστυχώς, απούσα από τη συγκέντρωση ήταν και η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ (ΔΔΕ)!
Φ. Κουβέλης: Παραβιάζεται το άρθρο 21 του Συντάγματος
Αντιδράσεις προκαλεί το νέο ξεπούλημα της ολυμπιακής περιουσίας από την κυβέρνηση και την "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.". Ο Φώτης Κουβέλης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού επισημαίνει ότι με την παραχώρηση σε ιδιώτες όλων των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της παραλίας των Τζιτζιφιών "η Καλλιθέα και ολόκληρη η Αθήνα αποκόπτονται από τη θάλασσα και οι κάτοικοι της περιοχής στερούνται του δικαιώματος να χρησιμοποιούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις".
Παράλληλα, τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον προκηρυχθέντα διεθνή διαγωνισμό παραβιάζεται το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ορίζει τις χρήσεις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην περιοχή, καθώς αναιρείται η προβλεπόμενη επιστροφή των ναυταθλητικών σωματείων στον φυσικό τους χώρο, που τους είχε παραχωρηθεί από τον δήμο Καλλιθέας, καθώς και η επανάκτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, συνεχίζει ο Φ. Κουβέλης, παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος "για αλλαγή χρήσεων γης με διαδικασία προδήλως αντισυνταγματική".
"Η εμμονή της κυβέρνησης στην απόφασή της να καταστήσει ιδιωτικό έναν δημόσιο χώρο αποτελεί αφόρητο πλήγμα στο δικαίωμα των πολιτών στο περιβάλλον", υπογραμμίζει ο Φ. Κουβέλης και ζητεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των χρήσεων στην παραλία των Τζιτζιφιών και τον χώρο του Ιπποδρόμου, καθώς και την απόδοση της παραλίας στους πολίτες της Καλλιθέας.
Υπενθυμίζεται ότι στα ιδιωτικά συμφέροντα εκποιούνται και παραδίδονται για κάθε είδους εμπορική εκμετάλλευση έκταση συνολικής επιφάνειας 141.000 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνει ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, το διαμορφωμένο γήπεδο ποδοσφαίρου, κτίσματα 11.000 τ.μ., αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων 3.000 θέσεων με τα βοηθητικά γήπεδα και το ναυταθλητικό κέντρο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΥΡΙΟ «Παραλία και ιππόδρομος ανήκουν στον λαό»
[Ελευθεροτυπία, 12 Απριλίου 2006]

Με το σύνθημα «Η παραλία των Τζιτζιφιών και ο ιππόδρομος ανήκουν στον λαό και όχι στους ιδιώτες», ο Δήμος Καλλιθέας οργανώνει για αύριο, στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στο ύψος τού Δέλτα. «Η Καλλιθέα και μαζί της ολόκληρη η Αθήνα αποκόπτονται από τη φυσική τους έξοδο προς τη θάλασσα. Οι δημότες μας στερούνται το αυτονόητο δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν με χρήματα των πολιτών και είναι χώροι άθλησης, πολιτισμού, αναψυχής και περιπάτου», μας είπε ο δήμαρχος της πόλης Κ. Ασκούνης και πρόσθεσε: «Ο αθλητισμός και ο πολιτισμός βρίσκονται σε διωγμό για χάρη της ιδιωτικής εκμετάλλευσης. Δημόσια περιουσία παραχωρείται σε ιδιώτες, που στην ουσία δεν θα κάνουν ουσιαστικές επενδύσεις». Ο κ. Ασκούνης μάς μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την πλήρη τήρηση των όρων του Προεδρικού Διατάγματος του 2002. Ζητεί επίσης την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, την υποβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου και τη δενδροφύτευ-ση στην περιοχή. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην έκταση των 180 στρεμμάτων του παλιού ιπποδρόμου και επισημαίνει: «Η έκταση από τις αρχές του 2004 έχει παραχωρηθεί από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στον δήμο με προγραμματική σύμβαση. Ομως, ώς τώρα η ΚΕΔ δεν έχει εγκρίνει τις προτάσεις μας για δημιουργία χώρων άθλησης και πολιτισμού για τα σωματεία της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη χώρων πρασίνου, που λείπουν από τον δήμο μας».

Tα τρία στοιχήματα του Kων. Kαραμανλή
[Η Καθημερινή, Kυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2006. Tου Nίκου Nικολάου]

Kοινωνική δικαιοσύνη, ταχύτερη ανάπτυξη και αποτελεσματική κυβέρνηση, οι στόχοι για τη διετία πριν από τις εκλογές.
[…]
Σαφή χρονοδιαγράμματα
Kαι η μεν επιτάχυνση της ανάπτυξης είναι ένα καθήκον που πρέπει να το φέρει σε πέρας το οικονομι-κό επιτελείο με συγκεκριμένα μέτρα όπως ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των ΔEKO, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τα μεγάλα έργα υποδομής, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ. Oμως, αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν εποπτεύσει αυτήν τη φορά τους υπουργούς του και αν δεν αξιώσει σαφή χρονοδιαγράμματα στόχων και έργων, η ανάπτυξη δεν θα είναι αυτή που χρειάζεται η χώρα. H εμπειρία της διετίας είναι απογοητευτική. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν 2 χρόνια τώρα το κράτος να έχει στην ιδιοκτησία του εκτάσεις φιλέτα (20.000 στρέμματα στο Eλληνικό και 250 στον Iππόδρομο) και αντί να γίνονται γιγαντιαίες επενδύσεις, τουριστικές κ.λπ., να ερημοποιούνται; Στη δεύτερη διετία ο κ. Kων. Kαραμανλής πρέπει να ζητήσει από κάθε υπουργό ένα bussiness plan και να τον κρίνει παρακολουθώντας βήμα βήμα την εκτέλεσή του.
Kοινωνική δικαιοσύνη, ταχύτερη ανάπτυξη και σφιχτοδεμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση είναι, λοιπόν, τα τρία στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει ο κ. Kων. Kαραμανλής τη δεύτερη τετραετία, και όλα αυτά προϋποθέτουν υπουργούς με όραμα και απόδοση και πρωθυπουργό που ελέγχει και καθοδηγεί.

No comments: