01 October 2008

Άρθρα για τον Ιππόδρομο: 2005

Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις να αποδοθούν στην κοινωνία
[Η Αυγή. 29 Νοεμβρίου 2005. Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ]

Να αποδοθούν οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις στην ελληνική κοινωνία και να σταματήσει η λεηλασία της δημόσιας περιουσίας απαίτησαν για μία ακόμη φορά κοινωνικοί φορείς, τοπικές συλλογικότητες και οργανώσεις πολιτών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ενάντια στον περίφημο νόμο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων.
Ως γνωστόν, τον περασμένο Μάιο ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κατά του οποίου είχαν ταχθεί από την πρώτη στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κοινωνικοί φορείς όπως η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ, το ΤΕΕ, η ΤΕΚΔΝΑ, το ΕΚΑ, ο ΣΑΔΑΣ, Ολυμπιακοί Δήμοι όπως της Καλλιθέας και της Νίκαιας, αλλά και δημοτικές κινήσεις και τοπικές οργανώσεις. Σε κοινό υπόμνημά τους, μάλιστα, που είχαν καταθέσει προς την Πρόεδρο της Βουλής στις 17/05/05 είχαν επισημάνει, μεταξύ άλλων, πως "με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις τίθενται εκτός ισχύοντος εθνικού θεσμικού πλαισίου, διότι ουσιαστικά δημιουργούνται ελεύθερες εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στον ιστό όλων των Ολυμπιακών Πόλεων, χωρίς ένταξη ή ενσωμάτωση στην υφιστάμενη πολεοδομική και περιβαλλοντική νομοθεσία". Πρόσθεταν δε πως "με την πρόβλεψη για μακροχρόνια μίσθωση των εγκαταστάσεων, που ισοδυναμεί με πώληση του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων και χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας έκτασης σε ιδιώτες, μέσω μιας εταιρείας όπως είναι τα 'Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.' αποκλείει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς τους χώρους, ενώ κλείνει το θαλάσσιο μέτωπο των παραλιακών πόλεων. Με τη νομιμοποίηση δε όλων των προσωρινών ολυμπιακών εγκαταστάσεων και την αύξηση της δόμησης, αφού προβλέπεται μέχρι και εξαπλασιασμός της, αυξάνει το ήδη μεγάλο έλλειμμα στο Λεκανοπέδιο σε ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου".

Ξεπούλημα των εγκαταστάσεων σε ιδιώτες

Φθάνοντας λοιπόν στα τέλη του Νοέμβρη βρίσκονται σε εξέλιξη τρία "κύματα" διαγωνισμών, που συνθέτουν την εικόνα του ξεπουλήματος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες. Ο πρώτος διαγωνισμός, που αναφέρεται και στις λεγόμενες εγκαταστάσεις-φιλέτα, αφορά: 1) Τμήμα του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι έκτασης περίπου 53.000 τ.μ., τα οποία προορίζονται για εμπορικές χρήσεις (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, τηλεοπτικοί σταθμοί, κ.ά.) για περίοδο τουλάχιστον 15 ετών. 2) Το κλειστό γήπεδο του Μπαντμιντον στο Γουδή, (στο οποίο είχε δοθεί άδεια ως προσωρινή ολυμπιακή εγκατάσταση) και τον περιβάλλοντα χώρο, που θα εκμισθωθούν για 12 ώς 20 χρόνια για πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις 3) Τις εγκαταστάσεις του Κανόε Καγιάκ-Σλάλομ στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τον απροσδιόριστο σε έκταση περιβάλλοντα χώρο, που θα εκμισθωθούν για 12 χρόνια για να λειτουργήσουν ως υδροπάρκο και θεματικό πάρκο σε συνδυασμό με εμπορικές χρήσεις.
Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά: 1)Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοίας Αγίου Κοσμά συνολικής έκτασης περίπου 425.000 τ.μ., (με υφιστάμενα κτήρια 9.000 τ.μ. και δυνατότητα δόμησης 62.730 τ.μ.) που περιλαμβάνει μαρίνα 1.000 σκαφών αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών και προβλέπει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ελικοδρόμιο και εγκαταστάσεις για πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και υπαίθριες δραστηριότητες. Το δικαίωμα χρήσης παραχωρείται για τουλάχιστον 25 χρόνια.
2) Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου έκτασης 90.000 τ.μ. (με υφιστάμενα κτήρια 35.000 τ.μ. και δυνατότητα δόμησης άλλων 8.000 τ.μ.), το οποίο παραχωρείται για περίοδο τουλάχιστον 12 χρόνων για χρήσεις που περιλαμβάνουν εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης, πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και θεματικό χώρο ψυχαγωγίας, με σημαντικό αριθμό θέσεων στάθμευσης. Ο τρίτος διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα ολυμπιακά έργα που θα δοθούν προς "αξιοποίηση"...
Όπως προκύπτει από τις μέχρι σήμερα "εκδηλώσεις ενδιαφέροντος" ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα διεκδικούν κομμάτια από την "ολυμπιακή προίκα", ανάμεσά τους αυτά των Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Μπόμπολα, Κοπελούζου, Κυριακού, Βωβού, κ.ά. Επίσης, το συνολικό κέρδος για τα "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ τον χρόνο από ενοίκια, και 15-17 εκατ. ευρώ τον χρόνο από αναθέσεις φύλαξης-συντήρησης των εγκαταστάσεων. Συνολικά, δηλαδή, 30-32 εκατ. τον χρόνο ή 1,2 δισ. για 30 χρόνια, τη στιγμή που το κόστος των ολυμπιακών αγώνων ανήλθε σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 11 τουλάχιστον δισ....

Να κατεδαφιστούν οι "προσωρινές" εγκαταστάσεις
Εκ μέρους της "Πρωτοβουλίας για το Δικαίωμα στην Πόλη" που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ο Πάνος Τότσικας επεσήμανε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για την άμεση ανασύσταση της "Παναττικής Επιτροπής κατά της εκποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων" προκειμένου να προωθήσει: - Την υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών αντίστασης και κινητοποιήσεων για νομικές θεσμικές παρεμβάσεις στο ΣτΕ και γενικότερα στις δικαστικές αρχές. - Την ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και αντίσταση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικής οικειοποίησης των εγκαταστάσεων. -Τ ην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, την κατεδάφιση των προσωρινών εγκαταστάσεων και την αποτροπή ανέγερσης και νέων κτισμάτων. - Τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό των ελεύθερων χώρων που απέμειναν (Ιππόδρομος, παραλία Φαλήρου, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, περιοχή ΟΑΚΑ, περιοχή Γουδή κ.ά.).
Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης εκπρόσωποι φορέων όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η Συντονιστ. Επιτρ. για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων Αθήνας, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, η Συσπείρωση φορέων Αλίμου - Αργυρούπολης - Γλυφάδας - Ελληνικού, η Συντονιστ. Επιτροπή φορέων Γαλατσίου, η Δημοτική κίνηση "Κόντρα στον καιρό" Αμαρουσίου,η Παρέμβαση πολιτών Αμαρουσίου, το "Λιμάνι της Αγωνίας", το "Άρωμα Πόλης", το Αριστερό Σχήμα Ιλίου, η Πρωτοβουλία Πολιτών Καλλιθέας, το Κέντρο Κοινων. Παρέμβασης Ηλιούπολης.

Πού υπάρχει κίνδυνος να φυτρώσει... τσιμέντο
[Ελευθεροτυπία, 11 Αυγούστου 2005. Χ.ΤΖ.]

Τρεις μεγάλοι ελεύθεροι χώροι, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, είναι τα μεγάλα «θύματα» των περιορισμένων παρεμβάσεων στον τομέα του πράσινου, που κινδυνεύουν σήμερα να μετατραπούν σε... τσιμέντο.

**ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Περιλαμβάνει το Δέλτα Φαλήρου και τον Αγιο Κοσμά, όπου έχουν κατασκευαστεί σημαντικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα προεδρικά διατάγματα του 2003 προέβλεπαν τη μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου και τη δημιουργία καναλιού για την αντιπλημμυρική προστασία των Τζιτζιφιών. Προέβλεπαν, επίσης, δημιουργία άλσους στην έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ και τις εκβολές του Κηφισού. Τα νέα σχέδια κάνουν λόγο για κατασκευή εγκαταστάσεων στίβου για τα σωματεία των γύρω δήμων (Πειραιά, Καλλιθέας, Φαλήρου, κ.λπ.) που καταργήθηκαν με την παραχώρηση του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» στον Ολυμπιακό. Στην ίδια περιοχή, τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο συγκρότημα του ταε κβο ντο απειλούν, μέσα από χώρους στάθμευσης, και την υπόλοιπη αδόμητη επιφάνεια.
Η περιοχή του Ιπποδρόμου

**ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ: Ο χώρος των παλιών εγκαταστάσεων δεν ανήκει στα ολυμπιακά ακίνητα, αφού παραχωρήθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης στον Δήμο Καλλιθέας. Ωστόσο, το σχέδιο ανάπτυξης που υπέβαλε η δημοτική αρχή, το οποίο περιλαμβάνει χώρους άθλησης και αναψυχής, επιστράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Οργανισμό Αθήνας για διαβούλευση, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες.

**ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Δεν υπάρχουν νεότερα για την έκταση των 5.300 στρ. που ο σημερινός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα γίνει πράσινο. Ο κ. Σουφλιάς έχει δημοσίως αποδεχθεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σημίτη και έχει υποσχεθεί ότι θα παρουσιάσει λεπτομερώς την πρόταση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος του χώρου μέσα από την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων.
Στις χαμένες ευκαιρίες περιλαμβάνονται και τα λατομεία. Δεκαπέντε οάσεις πράσινου, συνολικής επιφάνειας 1.400 στρεμμάτων, θα μπορούσαν να έχουν «ξεφυτρώσει» από τα παλιά νταμάρια, σε ισάριθμες υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, και μάλιστα χωρίς το βαρύ κόστος των απαλλοτριώσεων. Το πρόγραμμα αποκατάστασης και δημιουργίας χώρων αναψυχής ξεκίνησε το 2001, με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2004, αλλά έως τώρα τα αποτελέσματα είναι μάλλον πενιχρά, με δεδομένο ότι τα ολυμπιακά έργα και η Αττική Οδός εξασφάλισαν μεγάλες ποσότητες μπάζων που απαιτούνται για την επαναφορά του ανάγλυφου. Από αυτά τέσσερα (Λουμπάρδας, Λαμπρικά, Σιακανδάρι και Σκαραμαγκά) έχουν ήδη ολοκληρωθεί, αλλά έξι (Φράγκου, Αναγνωστάκη, Αλκυών, Καρέα, Ζωίτσα και Ράικου) είναι στο στάδιο της επιχωμάτωσης, ενώ στα υπόλοιπα πέντε (Κύκνος, Γλυκά Νερά, Μαλτέζου, Κοκκιναρά και «3-Αλφα») έχει ξεκινήσει η φύτευση. Ιδιαίτερη ομάδα αποτελούν τα νταμάρια της Πεντέλης, που καταλαμβάνουν 260 στρέμματα. Μέσα στα όριά τους εντοπίστηκαν 25 αρχαία λατομεία και λιθόστρωτος δρόμος, η οδός Καταγωγής, βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί, για τα οποία γίνονται μελέτες από τον οργανισμό Αθήνας.
Το παζλ των «λαβωμένων» βουνών συμπληρώνουν άλλα πέντε ανενεργά λατομεία (Μερέντα, Βαριόπουλου, Κέκροψ, Τιτάν, Κυριακού και Τριάς), από τα οποία μόνον ένα διαθέτει μελέτη αποκατάστασης.
Οι παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους της Αττικής περιλάμβαναν φυτεύσεις σε 50.000 στρέμματα στο Ποικίλον Ορος, που και αυτές είναι στα «αγνοούμενα» έργα.

Σε τροχιά ανάπτυξης η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου
[Η Καθημερινή, Kυριακή, 3 Iουλίου 2005. Tου Mάκη Θεοδωράτου]

Ο προεδρος της ΚΕΔ κ. Γιώργος Ξηραδάκης παρουσιάζει τα σχέδια για την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων γης στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά H λειτουργία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων μέσω των ευκαιριών που παρέχουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και η τεχνική του sale and lease back στο πλαίσιο συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και η ορθολογικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποτελούν τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η ΚΕΔ, τονίζει ο πρόεδρος της Eταιρείας κ. Γιώργος Ξηραδάκης, μιλώντας στην «Κ». Στον πρώτο του χρόνο στο τιμόνι της ΚΕΔ, ο κ. Ξηραδάκης συνειδητοποίησε τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες της ΚΕΔ και λέον δηλώνει έτοιμος για τομές στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και συγκρούσεις με όσους λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, διατηρώντας την ΚΕΔ όμηρο της ελληνικής γραφειοκρατικής λογικής και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας.

Προσκλήσεις ενδιαφέροντος
«Η ΚΕΔ σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο γαιοκτήμονα της χώρας και είναι χρέος της να συμβάλει στην προσπάθεια ισχυροποίησης της εθνικής οικονομίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την εκμετάλλευση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, καθώς δεν είναι δυνατόν η συγκεκριμένη υπηρεσία να περιορίζεται σε έναν απλό διαχειριστικό ρόλο. Δεν έχει νόημα η διατήρηση των ακινήτων που αποτελούν μόνιμα στόχους καταπατήσεων, παραμένοντας όμηροι της ελληνικής νοοτροπίας. Tο 68% του χαρτοφυλακίου σήμερα περιλαμβάνει καταπατημένα ή “άγνωστα” ακίνητα. H KEΔ διαθέτει τα μεγαλύτερα διαθέσιμα ακίνητα, στα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν οικιστικά σχέδια, τουριστικές αναπτύξεις, τεχνολογικά–θεματικά πάρκα, στο πλαίσιο μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης. Aυτό δεν έγινε γιατί ποτέ η KEΔ δεν έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη ακινήτων», τονίζει ο κ. Ξηραδάκης. Πώς όμως θα γίνει αυτό σήμερα; «O στόχος, η κυβερνητική εντολή αν θέλετε, είναι να προχωρήσει η KEΔ σε διάφορες μορφές ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας της. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το YΠEXΩΔE, το υπουργείο Oικονομικών, την ETA και την Oλυμπιακά Aκίνητα και έχουμε καταλήξει σε μια “μαγιά” 30 ακινήτων, για τα οποία επιθυμούμε μέσα στο 2005 – αρχές 2006 να έχουμε καταλήξει σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τουλάχιστον πέντε ακινήτων. Tόσα είναι άλλωστε αυτά που χαρακτηρίζονται “ώριμα” προς ανάπτυξη από άποψη χρήσεων γης, αλλά και την ευελιξία να προσαρμόσουμε αυτές τις χρήσεις στις προτάσεις της αγοράς και των εταιρειών ανάπτυξης ώστε να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή. H επιφάνεια των ακινήτων είναι 102.000 στρέμματα με μέσον όρο εκάστης επιφάνειας τα 3.500 στρέμματα. Tα ακίνητα αυτά βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Bόρεια Eλλάδα και σε μεγάλα νησιά (Θεσσαλονίκη, Kρήτη, Pόδος, Kέρκυρα και λοιπά Iόνια Nησιά), ενώ προσπαθούμε να κάνουμε συνδυασμένες κινήσεις με άλλα υπουργεία που προωθούν τον δικό τους τομέα και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε τη βάση, δηλαδή τη γη, εντάσσοντας την KEΔ στον γενικό σχεδιασμό. Aυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται οι μελέτες για τη χωροθέτηση των καλύτερων δυνατών χρήσεων στο πλαίσιο διυπουργικής συνεργασίας, ώστε να εκμεταλλευτούμε τη θέση της Eλλάδας ή καλύτερα τη ζήτηση που προκύπτει για τη γη της Eλλάδας. Σαφώς και μία από τις σημαντικότερες προοπτικές είναι ο κλάδος της παραθεριστικής κατοικίας καθώς η Eλλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε και ακίνητα μικρότερης επιφάνειας, καθώς 40 ή 50 στρέμματα μπορούν να αποδώσουν έναν πολύ ικανοποιητικό οικισμό με τις κατάλληλες υποδομές. Yπάρχουν επίσης περί τα 2.500 ακίνητα μεταξύ 30–250 στρεμμάτων, τα οποία θα δοθούν επίσης προς εκμετάλλευση».

Σχέδια σύμπραξης
Αναλαμβάνει λοιπόν η ΚΕΔ τον επιτελικό ρόλο που τόσα χρόνια ευαγγελλίζεται σε ό,τι αφορά τη δημόσια ακίνητη περιουσία; «Η ΚΕΔ δεν αναλαμβάνει κανέναν άλλο ρόλο πέραν αυτού που είναι υποχρεωμένη να διαδραματίσει. Η ΚΕΔ, στο πλαίσιο αυτής της συνδυασμένης διυπουργικής προσπάθειας, αναλαμβάνει τον πραγματικό της ρόλο, ένα ρόλο που είχε εγκαταλείψει για τη δημιουργία ενός “παραμάγαζου” παραχωρήσεων γης σε ημετέρους ή μη δήμους στο πλαίσιο ενός πλέγματος πελατειακών σχέσεων, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους. Αυτή η τακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί, αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα, καθώς η γη έχει τεράστια αξία και από αυτό δεν εξαιρείται η δημόσια γη. Για τον λόγο αυτό σταδιακά, και χωρίς η KEΔ να χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, οι δήμοι θα πρέπει να παρουσιάζουν ολοκληρωμένες προτάσεις στο πλαίσιο σχεδίων συμπράξης με την KEΔ για συγκεκριμένα ακίνητα και όχι απλώς για μια παραχώρηση προς μελλοντική εκμετάλλευση. Tα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί εκατοντάδες εκτάσεις με συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος δεν ικανοποιείται. Συνήθως οι δήμοι λαμβάνουν τα αντίστοιχα κονδύλια για τη μελέτη των σκοπών της παραχώρησης αλλά σχεδόν ποτέ η Tοπική Aυτοδιοίκηση δεν έχει την οικονομική επιφάνεια για να εκμεταλλευτεί σωστά το ακίνητο».
Ρωτάμε αν τα παραπάνω «φωτογραφίζουν» την έκταση του Ιπποδρόμου. Η απάντηση είναι σαφής. «Δεν φωτογραφίζουν τον Ιππόδρομο και τον δήμο Καλλιθέας, αλλά σαφέστατα αφορούν και αυτή την περίπτωση. Ο Ιππόδρομος αποτελεί ένα σπάνιο ακίνητο που πρέπει να αναπτυχθεί για τη δημιουργία ενός υπερτοπικού κέντρου, σεβόμενοι παράλληλα τις ανάγκες των δημοτών της Καλλιθέας. H κατ’ αρχήν συμφωνία με τον δήμο είναι να προσελκύσουμε επενδυτές έχοντας ως βάση το τρίπτυχο πράσινο – νερό – φως. Δεν έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε τεράστια εμπορικά κέντρα ή να πνίξουμε την περιοχή στο τσιμέντο, αλλά για να γίνει ένας όμορφος χώρος αναψυχής. Aπό επαφές με επίδοξους επενδυτές φαίνεται ότι όλη η Aττική, όχι μόνο ο Iππόδρομος, έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης θεματικών πάρκων Aπό την άλλη πλευρά, δεν μπορεί ο Iππόδρομος να μεταβληθεί αποκλειστικά σε πάρκο, καθώς ουδείς μπορεί να χρηματοδοτήσει τη συντήρησή του».

Διαχείριση
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, η προσπάθεια εστιάζεται στην καταγραφή και μηχανοργάνωση του χαρτοφυλακίου για να ξεκινήσουν οι εκποιήσεις ακινήτων, κυρίως μικρών, που δεν διαθέτουν περιθώρια εκμετάλλευσης και εμφανίζουν υψηλό κόστος διατήρησης. «Tα ακίνητα αυτά, κυρίως μικρά οικόπεδα και διαμερίσματα, θα πωληθούν σε ομαδική μορφή μέσω διαγωνισμών. Ετσι θα χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια νέων τοπογραφήσεων ακινήτων, που ενώ η KEΔ τα έχει θεωρούνται άγνωστα. Aυτή πάντως είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Παράλληλα, προσπαθούμε να εκπονήσουμε ένα 10ετές σχέδιο για την ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Hδη ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες για τα υπουργεία Tύπου, Eμπορικής Nαυτιλίας και επιτέλους θα χρησιμοποιηθεί το κτίριο της Θηβών με τη στέγαση των υπουργείων Πολιτισμού και Tουρισμού. Παράλληλα, για να περιοριστεί το κόστος και ο χρόνος κατασκευής μικρότερων δημοσίων ακινήτων (ΔOY, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικοί σταθμοί), υιοθετείται η επιλογή της ομαδοποιημένης κατασκευής και δημοπράτησης ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποκτήσουν αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες την ίδια εμφάνιση».

Sale and lease back
Σύμφωνα με τον κ. Ξηραδάκη το εργαλείο του Sale and lease back θα καταστήσει τη διαχείριση των ακινήτων αποδοτικότερη και οικονομικότερη. «Mε την εφαρμογή του Sale and lease back το κόστος συντήρησης θα μειωθεί κατά 70%. Συνυπολογισμένων της απόδοσης του ιδιώτη, αλλά και του κόστους της αδράνειας των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, τα οφέλη είναι σημαντικά για τα δημόσια ταμεία. Mεγαλύτερο κέρδος θεωρώ την αναβάθμιση της ποιότητας των κτιρίων, τόσο για τους εργαζομένους όσο και τους πολίτες που χρησιμοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, το sale and lease back μπορεί να προσεγγίσει ξένους επενδυτές καθώς πλέον οι όροι και η διάρκεια της μίσθωσης είναι πολύ ασφαλέστερα. Περιμένουμε να περάσει το νομοσχέδιο και να δούμε την τελική μορφή, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα είμαστε σε διαγωνισμό αναδόχων».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, ο κ. Ξηραδάκης εκτιμά ότι σύντομα θα διαβεί το κατώφλι του Χ.Α. «Tο σχέδιο της AEΕAΠ εξελίσσεται ως είχε με ορισμένες διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά στο μέγεθος του χαρτοφυλακίου. Στόχος μας είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου με ακίνητα άλλων ΔEKO ή υπουργείων, προκειμένου να εντείνουμε το επενδυτικό ενδιαφέρον. H αλήθεια ήταν ότι την προηγούμενη διετία η αγορά δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τέτοια σχήματα, το χρηματιστήριο ήταν χαμηλά. Tο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει περίπου 50 ακίνητα αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ και πλέον επιταχύνονται οι διαδικασίες. Mέσα στις επόμενες εβδομάδες θα λάβουμε τη νέα άδεια από την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς, η πρώτη εξέπνευσε πριν από τις εκλογές και μέχρι τα τέλη του έτους σκοπεύουμε να έχουμε εισαγάγει την EEAΠ της KEΔ στο Xρηματιστήριο. Σε πρώτη φάση εκτιμάμε πως μπορούμε να αντλήσουμε περί τα 25 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο, να αυξήσουμε αισθητά το ποσό αυτό. Tο γεγονός ότι το αντίστοιχο εγχείρημα της Tράπεζας Πειραιώς είναι ενθαρρυντικό, διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, αποδεικνύοντας ότι τα ακίνητα είναι στο στόχαστρο των επενδυτών».

Φαληρικός Όρμος: Το χρονικό του θανάτου μιας προαναγγελθείσας ανάπλασης
[Η Αυγή. 15 Μαΐου 2005. Της Βασως Κιζηλου]

Έστειλα προς το τέλος του 2002, στα "Ενθέματα" της |Αυγής|, ένα κειμενάκι με θέμα "Την επόμενη μέρα τι;", που αφορούσε το σχεδιασμό και την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, τις εγκαταστάσεις που θα κάλυπταν ανάγκες της Ολυμπιάδας και, κυρίως, την εικόνα στην οποία, σύμφωνα με τα όσα περιγράφονταν στις καμπόσες σελίδες και προδιαγραφές της σύμβασης, θα μετεξελισσόταν η ιδιαίτερα νευραλγική παραλιακή αυτή ζώνη της Αθήνας, μετά τους Αγώνες. Το κείμενο δημοσιεύτηκε 700 μέρες πριν από τους Αγώνες, αμέσως μετά την εποχή που η σύμπραξη των 10 μελετητικών γραφείων όπου δούλευα παρέδωσε την πλήρη μελέτη σχεδιασμού του χώρου (για τη φάση των Αγώνων και για την επόμενη μέρα) και τις επιμέρους μελέτες των εγκαταστάσεων.
Από τον Ιανουάριο του 2001 και για 3 περίπου χρόνια οι ρυθμοί της δουλειάς της μελετητικής ομάδας ήταν εξοντωτικοί. Αφενός για να τηρηθούν οι προθεσμίες και να προλάβουμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις (λειτουργικές, μορφολογικές, υποδομής κ.λπ.) και, αφετέρου, για να προσεγγίσουμε μέσω του όλου σχεδιασμού, το όραμα που μας βιδώθηκε στο μυαλό (και πολύ σωστά): να ανοίξει ξανά η πρωτεύουσα προς τη θάλασσα, με τη διασφάλιση οπτικών, λειτουργικών, αισθητικών ουσιαστικών προσβάσεων. Μετά δηλαδή τους Αγώνες, κατά το "ο κήπος έμπαινε στη θάλασσα", ο Σαρωνικός να φτάνει στο μέτωπο των γειτονιών του Μοσχάτου και της Καλλιθέας, να πλησιάζει δηλαδή στο κατά δύναμη τα σπίτια (χωρίς να τα πλημμυρίζει σε κάθε αιφνίδιο ακραίο καιρικό φαινόμενο). Θέλαμε ακόμη να μετατρέψουμε (από την επόμενη κιόλας μέρα των Αγώνων), την παραλιακή ζώνη σε υπερτοπικό αθλητικό και πολιτιστικό πόλο έλξης. Καλύπτοντας μεν με μπετόν κάποιες χιλιάδες τ.μ. (γιατί ήταν απαραίτητα τα κλειστά γυμναστήρια και οι σχετικοί βοηθητικοί χώροι), ελπίζοντας στη μετά τους Αγώνες απομάκρυνση των προσωρινών εγκαταστάσεων και περιμένοντας τα παιδιά να παίζουν μπάσκετ και ποδόσφαιρο στα γήπεδα που είχαν προβλεφθεί, κόσμο να παρακολουθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές πολιτιστικών και πολιτικών νεολαιών και κατοίκους της περιοχής να κάνουν τσάρκα κατά μήκος και δίπλα στη παραλία, να κάθονται στα παγκάκια, να απολαμβάνουν όλα εκείνα που τους ανήκουν.
Έγραφα λοιπόν το 2002 μεταξύ των άλλων: «Όλοι περιμένουμε. Και το τώρα (τους Αγώνες) και το μετά (το μέλλον μας). Το τώρα είναι πιο ορατό. Η τελική ευθεία προς το 2004 αποτελείται από 700 περίπου μέρες. Θα ανάψουν φώτα, θα ακουστούν μουσικές και σφυρίγματα έναρξης των Αγώνων, θα απονεμηθούν κατά πως πρέπει τα έπαθλα. Το μετά όμως; Το μετά απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, σημαντικούς οικονομικούς πόρους και ακλόνητη πολιτική βούληση».
Η Ολυμπιάδα τέλειωσε (δεν θα σχολιάσω το πώς και το πόσο την πληρώσαμε και θα την πληρώνουμε κι εμείς και τα παιδάκια μας), όμως σήμερα, τέλος Μαΐου 2005, την επόμενη δηλαδή μέρα, με τους προβολείς σβηστούς και τους κρουνούς των ευρώ να έχουν εντελώς στερέψει, την επόμενη αυτή μέρα που τα χρέη από τις τελετές των επιδείξεων και της χλίδας έχουν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά (άσχετο αν προσπαθούν οι αρμόδιοι να μας βγάλουν και οικονομικά κερδισμένους), τίποτα δεν προμηνύει την υλοποίηση της μετα-ολυμπιακής φάσης, έτσι όπως τη σχεδιάσαμε, την παρουσιάσαμε, και έτσι όπως εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Φαίνεται πως μάλλον εδώ θα σταματήσει η προσπάθεια ολοκλήρωσης της δεύτερης (μετα-ολυμπιακής) φάσης των έργων. "|Τα γήπεδα θα αλλάξουν χρήση, κάποια κτίσματα θα μείνουν, κάποια θα απομακρυνθούν. Τα εκτυφλωτικά φώτα θα σβήσουν και ο Φαληρικός Όρμος θα ξαναγυρίσει στην καθημερινότητά του. Που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη μίζερη και υποβαθμισμένη εικόνα. Κάτι θα έχει αλλάξει και η αλλαγή θα πρέπει να ολοκληρωθεί|".
Όταν τα έγραφα αυτά, και παρά τη γενική απαισιοδοξία που με διακρίνει, κάπου είχα και ψήγματα ελπίδων στις φράσεις μου. Κάπου δηλαδή με άφηνα να κάνω κάποιες , μικρές έστω, επενδύσεις στην επόμενη μέρα. Όμως, επειδή το αίμα νερό δε γίνεται και κατ' ακολουθία το τσιμέντο δεν μετεξελίσσεται σε ανάσα Σαρωνικού, φαίνεται πως τα πράγματα μάλλον προς το σκούρο δείχνουν να πηγαίνουν. Δεν πολυφαίνεται δηλαδή να είχαν έρεισμα οι ελπίδες μου. Γιατί για ποια αλλαγή μπορούμε να μιλήσουμε πια, τώρα που τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. ("ιδιωτική εταιρεία που δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα") ετοιμάζονται πλησίστια να προχωρήσουν στο δικό τους σχεδιασμό και στις δικές τους προτεραιότητες; Για ποιους κατοίκους που θα επωφεληθούν από τα έργα μιλούσα; Ποιους δήμους που θα διασφαλίσουν στους κατοίκους τους εγκαταστάσεις αναψυχής, αθλητισμού, χώρους πρασίνου, οικολογικά πάρκα εννοούσα; Ποιους αιγαιόγλαρους περίμενα να εμφανιστούν ξανά κοντά στον Ιλισό, εκεί που υποτίθεται πως θα ξαναφτιάχνονταν οι κατάλληλες συνθήκες για προσέλευση και εγκατάστασή τους; Δεν θα μιλήσω για τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση, για τις παρεκκλίσεις που αναμφισβήτητα θα περιλαμβάνουν και με τις οποίες τα ακριβά "φιλέτα" ελεύθερης γης που προβλέπονταν για ανάσα της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Παλαιού Φαλήρου θα αλλάξουν επιτρεπόμενες χρήσεις και θα παραχωρηθούν στο πιάτο ιδιωτικών φορέων. Δεν θα μιλήσω ούτε για τα τεράστια ξενοδοχεία που τα διαισθάνομαι να έρχονται και για τα πολυκαταστήματα που θα κατακλύσουν τους ελεύθερους χώρους --αυτά θα συνεχιστούν. Δεν θα αναφέρω το χώρο του Ιπποδρόμου, που του την έχουν στημένη οι διάφορες πολυεθνικές, προσερχόμενες εσχάτως με ταχύτατους ρυθμούς προς την Αθήνα. Αυτά, όλοι αρχίζουμε να τα ψυχανεμιζόμαστε, τώρα που στη Βουλή γίνονται αγωνιώδεις προσπάθειες να περάσουν καινούργιοι νόμοι και επικίνδυνες τροποποιήσεις. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΣΥΡΙΖΑ που αγωνίζεται να καταδείξει τον προφανή και σχεδόν προαναγγελθέντα θάνατο της περιοχής (και αυτής και των άλλων ολυμπιακών πόλων της πρωτεύουσας), άλλων πρωτοβουλιών, κινητοποιήσεων, δημοσιεύσεων, διαμαρτυριών (στην |Εποχή| και στην |Αυγή| έχουν ήδη γίνει σοβαρές αναλύσεις και είμαι σίγουρη ότι αυτές θα συνεχιστούν). Ούτε θα τολμήσω να αναφέρω την επαναφορά της θάλασσας στη σημερινή θέση της παραλιακής --προς Πειραιά-- λεωφόρου (όπως προβλέπεται στο σχεδιασμό) και τη δημιουργία δύο αντιπλημμυρικών καναλιών. Με την παντοκρατορία του αυτοκινήτου και την κατά πως φαίνεται ταχύτατη μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση των μετακινουμένων στη δεσπόζουσα παραλιακή λεωφόρο, κανείς από τους ιθύνοντες της κυβέρνησης δεν θα νοιαστεί για τέτοια, διακοσμητικά κατά την άποψή τους και ακριβά έργα υποδομής. Γιατί αυτά όλα τα "διακοσμητικά" έργα τα πήραν μαζί τους οι προβολείς της λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Και με το χρόνο, οι προτάσεις του σύνθετου σχεδιασμού του Φαληρικού Όρμου ξεχνιόνται, αφήνοντας πίσω τους ένα άχαρο, μοναχικό και σκληρό μπετόν, ταυτισμένο αλλού με το μπιτς βόλλεϋ κι αλλού με τα χτυπήματα του τάε κβον ντο. Ξεχνιέται ολόκληρη η παραλιακή ζώνη που, φωτισμένη το βράδυ με τα πορτοκαλιά χρώματα των οδικών αξόνων, αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ερημιά μιας ημιτελούς ανάπλασης. Και σου πλακώνει την ψυχή. "|Αν σταματήσει η χρηματοδότηση των έργων που αφορούν το αύριο, τότε θα έχουμε μείνει μόνο με την πικρή γεύση που αφήνει πάντα μια προσπάθεια που εγκαταλείπεται με ευκολία πριν καν αρχίσει.

Ας προσέξουμε.
Η ευκαιρία ίσως και να είναι μπροστά μας. Δεν θα πρέπει να χαθεί|". Η ευκαιρία όμως χάνεται. Κι αφήνει το γκλαμουράτο τραμ το τελευταίο να κινείται απελπισμένα μόνο του στο Φάληρο, τα λιγοστά δέντρα να πεθαίνουν όρθια, την εσπλανάδα απλά και αποκλειστικά να γεφυρώνει το πλέγμα των οδικών αξόνων και κόμβων και τις εγκαταστάσεις να περιμένουν κανένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ή του Συνασπισμού για να συντηρηθούν στοιχειωδώς. Ευτυχώς που πήραμε και την πρώτη θέση σ' εκείνη την ακατονόμαστη Γιουροβίζιον, μπας και μπορέσουμε, του χρόνου τέτοιον καιρό, με τον πυρετό της διοργάνωσης παραμάσχαλα και μ' ένα αντίστοιχης μουσικής μετριότητας τραγούδι, να δείξουμε στην Ε.Ε. ότι και υποδομή έχουμε και δυνατότητες προβολής της χώρας μας, έστω και με "πολιτιστικές" εκδηλώσεις αμφιβόλου περιεχομένου. Πρωτοστάτησε και η κυβέρνηση --περίπου σύσσωμη-- στο γεγονός της μουσικοχορευτικής νίκης της Ελλάδας. Χόρεψαν, έκαναν δηλώσεις, έδωσαν υποσχέσεις, ξελάσπωσαν κοντολογίς προσωρινά από τα ουσιαστικά προβλήματα οικονομίας, ακρίβειας, ανεργίας, αφού τους βγήκε σε καλό το πανηγύρι, ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης στους δρόμους της Αθήνας, στις γιγαντοοθόνες του Ζαππείου και στα χωριά που, έχοντάς τα παρατήσει να μαραζώνουν σταθερά, περιμένουν μια γιορτή, έστω και τέτοιο θέαμα. Η Ελλάδα με τέτοιες "νίκες", με τέτοιες "ανατάσεις", αισθάνεται την εθνική υπερηφάνεια που μάλλον αλλού δεν τα καταφέρνει να τη βρει. My number one και ξερό ψωμί.
Γιατί το "πάμε μια βόλτα στο Φαληράκι" δεν πουλάει πλέον.

Οι τοπικοί άρχοντες για τα ολυμπιακά ακίνητα
[Η Αυγή. 14 Μαΐου 2005. Γαλανοπούλου Μαρία]

Ενιαίο μέτωπο κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την εκποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων συστήνουν οι αιρετοί α’ και β’ βαθμού. Δήμαρχοι και νομάρχες ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού "περί αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων" και καλούν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση. Άλλωστε για το θέμα παραχωρούν κοινή συνέντευξη τύπου αύριο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, το ΤΕΕ, ο ΣΑΔΑΣ, η Ομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η Παναττική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εκποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και οι δήμαρχοι των ολυμπιακών δήμων.
Σήμερα στην "Α" μιλούν η πρόεδρος της ΕΝΑΕ και υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας και ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Χρ. Παλαιολόγος.

Γιάννης Μίχας: Απόδοση των ολυμπιακών ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες
Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου "περί αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων" γιατί η συμμετοχή στη συζήτηση της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι μηδενική. Τα ολυμπιακά ακίνητα δεν μπορεί για κανένα λόγο να δοθούν βορά προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους με τη δικαιολογία της μη δυνατότητας συντήρησης. Η ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Πειραιά μιλά για απόδοση των ολυμπιακών ακινήτων στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Αυτοδιοίκησης, Α' και Β' Βαθμού. Εμείς συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς σε όποιας μορφής αντιδράσεις ή κινητοποιήσεις χρειαστούν σ' αυτή την κατεύθυνση.

Χρήστος Παλαιολόγος: Ουσιαστικός διάλογος με την Αυτοδιοίκηση
Η ΚΕΔΚΕ, με ομόφωνη απόφασή της, ζητά την απόσυρση του σχεδίου νόμου "για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων" και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματικό και ουσιαστικό διάλογο με την Αυτοδιοίκηση για το θέμα. Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στη θεσμική υποβάθμιση των ΟΤΑ και την απαξίωσή τους αφαιρώντας θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και πόρους με την κατάργηση δημοτικών τελών, το κόστος των οποίων μεταφέρεται στους φορολογούμενους πολίτες.
Παράλληλα, διαφωνούμε στην πρόβλεψη για μακροχρόνια μίσθωση των εγκαταστάσεων αυτών, που ισοδυναμεί με πώληση χιλιάδων στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων, σε ιδιώτες από την εταιρεία "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." χωρίς έλεγχο από τη Βουλή ή τη διοικητική δικαιοσύνη. Είμαστε αντίθετοι στις διατάξεις του νομοσχεδίου, που θέτουν εκτός εθνικού θεσμικού πλαισίου τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις δημιουργώντας ουσιαστικά ελεύθερες εμπορικές επιχειρηματικές ζώνες μέσα στον οικιστικό ιστό όλων των ολυμπιακών πόλεων, ενώ θεωρούμε ότι με τις υπέρμετρες και ανεξέλεγκτες εμπορικές χρήσεις θα διαταραχθούν οι τοπικές αγορές με σημαντικές επιπτώσεις στις χρήσεις γης και στην οικιστική δομή των πόλεων. Με το νομοσχέδιο, τέλος, μονιμοποιούνται και νομιμοποιούνται προσωρινές εγκαταστάσεις σε βάρος των ελεύθερων χώρων στις ολυμπιακές πόλεις.

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση απογοητεύει και προκαλεί
Αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, τάχθηκε ανοιχτά κατά του ξεπουλήματος και της λαφυραγώγησης της κινητής και της ακίνητης περιουσίας. Χωρίς να αποκλείουμε τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι με τη σωστή χρήση και συνεργασία, μπορούμε να διοργανώσουμε και μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πολιτιστικές εκδηλώσεις και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο επιχειρηματικές δράσεις, όπως για παράδειγμα ο συνεδριακός τουρισμός. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις μεταολυμπιακές χρήσεις, απογοητεύει και προκαλεί. Παρά το γεγονός ότι η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή εξέφρασε την προθυμία της να συμβάλει στο διάλογο για τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, τελικά η κυβέρνηση προχώρησε μόνη της και απέκλεισε από τον Σχεδιασμό και τη Διαχείριση των Μεταολυμπιακών χρήσεων τους αιρετούς εκπροσώπους του Β" βαθμού Αυτοδιοίκησης. Παραχωρεί τις δημόσιες εκτάσεις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στα "Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε." μία ιδιωτική εταιρεία που δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ζητούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου
Πιστεύουμε ότι η χρήση, η αξιοποίηση, η ανάπλαση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, πρέπει να αποβεί προς όφελος των πολιτών.

Γιάννης Τσαρπαλής, δήμαρχος Αργυρούπολης: "Να αποσυρθεί πάραυτα το νομοσχέδιο"
Το Πάσχα πέρασε, η Ανάσταση όμως για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και για τους όμορους δήμους δεν έχει έρθει ακόμα. Σε λίγες ημέρες, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το Νομοσχέδιο για την Αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη του πάρκου. Οι υποσχέσεις πολλές –κυρίως προεκλογικά. Η σημερινή πραγματικότητα μαρτυρά δυστυχώς την πίεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις "μεικτές" χρήσεις της υλικής υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς κανόνες και πλαίσιο, κάτω από το βάρος της καθημερινής φθοράς και απαξίωσης.
Άποψή μας στο Δήμο Αργυρούπολης είναι πως το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα και να αντικατασταθεί από ένα νέο, ενιαίο κείμενο που θα προκύψει ως αποτέλεσμα διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κάθε περιοχής και θα εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και σαφούς Σχεδίου, διαμορφωμένου στη βάση εμπεριστατωμένων μελετών και σύμφωνου προς τρεις βασικές αρχές.
Α) Το σύνολο της έκτασης του παλιού αεροδρομίου να γίνει πάρκο, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων της έκτασης, κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων κ.λπ., αλλοιώνουν αποφασιστικά τον αρχικό σχεδιασμό και καταδικάζουν ένα όνειρο ετών των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Β) Στο νέο αυτό πάρκο, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση, αφού δημιουργείται γι αυτούς και όχι για την ικανοποίηση επιμέρους συμφερόντων
Γ) Οι εμπορευματικές δραστηριότητες στο χώρο του πάρκου, θα πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία ενός Ενιαίου Διαχειριστικού Φορέα, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν και οι δήμοι και όχι μόνο οι διορισμένοι εκπροσώποι της εκάστοτε κυβέρνησης –δηλαδή, οι περιφερειάρχες.

Κώστας Ασκούνης, δήμαρχος Καλλιθέας: "Όχι στην εκμετάλλευση από ιδιώτες"
Η Καλλιθέα είναι ένας από τους πιο πυκνοδομημένους και πυκνοκατοικημένους δήμους της Αττικής, που αν και παραθαλάσσιος, η πρόσβαση στην παραλία με το νέο Σ/Ν του υπ. Πολιτισμού γίνεται απαγορευτική και η κοινωνική χρήση του Ιπποδρόμου με εύθυνη της πολιτείας καθίσταται ανέφικτη, αφού πέρα από την αλλαγή χρήσης αυξάνεται και ο συντελεστής δόμησης με απoτέλεσμα να επιβαρύνεται η περιοχή με 57.000 τ.μ. τσιμέντου, γεγονός που αναιρεί την εξαγγελία για χωροθέτηση σ' αυτόν ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου. Έτσι, αντί η παραλία και ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου να αποτελούν χώρους για αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή των πολιτών, παραδίδονται στην ιδιωτική εκμετάλλευση. Σαν δήμος εμμένουμε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ιπποδρόμου με παράλληλη χρηματοδότηση των έργων για τη διαμόρφωσή του και τη νομοθετική παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας, σύμφωνα με την απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), όπως επίσης και στην πλήρη τήρηση του Προεδρικού Διατάγματος για την παραλία των Τζιτζιφιών (ΕΣΟΑΠ), για αθλητικές, πολιτιστικές χρήσεις και χώρος περιπάτου και αναψυχής, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αντιπλημμυρικού καναλιού, την υποβάθμιση της παραλιακής λεωφόρου και τη δενδροφύτευση της όλης περιοχής.
Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. πρωθυπουργό να αποδώσουν τον χώρο του Ιπποδρόμου στον δήμο και τους φορείς του για τη δημιουργία πρασίνου, όπως ο ίδιος προσωπικά είχε υποσχεθεί το 2000 στο γυμναστήριο του "ΕΣΠΕΡΟΥ", και την παραλία σε κοινωνική χρήση για εξυπηρέτηση αθλητικών, πολιτιστικών και αναγκών αναψυχής των πολιτών και όχι εκμετάλλευση από ιδιώτες.

Όχι στην εμπορική εκμετάλλευση των Τζιτζιφιών και του Ιππόδρομου
[Η Αυγή. 20 Απριλίου 2005. Γαλανοπούλου Μαρία]

"Η παραλία των Τζιτζιφιών και ο Ιππόδρομος ανήκουν στο λαό της Καλλιθέας". Αυτό φώναξαν εκατοντάδες πολίτες, οι οποίοι έδωσαν το παρών σε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που διοργάνωσε χθες ο δήμος Καλλιθέας στον πεζόδρομο του δημαρχείου.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης διατύπωσε την πλήρη διαφωνία του δήμου με το σχέδιο νόμου, υπογραμμίζοντας ότι οδηγεί στην εμπορική εκμετάλλευση της παραλίας των Τζιτζιφιών και τον αποκλεισμό των κατοίκων από τη χρήση της. Τόνισε, εξάλλου, ότι ο δήμος είναι αντίθετος με την προτεινόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης στο χώρο του τέως Ιπποδρόμου. Ο Κ. Ασκούνης κάλεσε τους κατοίκους σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χιλιάδες υπογραφές των πολιτών που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις αυτές θα κατατεθούν στη Βουλή κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου.
Στο μεταξύ, το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων συζητήθηκε προχθές σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καλλιθέας. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης, Μιλένα Αποστολάκη, Νόρα Κατσέλη, Ανδρ. Λοβέρδος, Χρ. Πρωτόπαπας, Στ. Μπένος και Ευτυχία Σχοιναράκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης, ο Π. Σοφός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ο πρώην γεν. γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Μιχ. Κυριακίδης, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων της Καλλιθέας. Όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων τάχθηκαν κατά της αρχής του νομοσχεδίου.
* Τη διαφωνία του με διατάξεις του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εξέφρασε το Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες, με τη συμμετοχή και δημάρχων που έχουν στα όρια των δήμων τους ολυμπιακές εγκαταστάσεις.
Η ΤΕΔΚΝΑ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αποστερεί πόρους από τους δήμους, όπως με την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών. Επίσης, σημειώνει ότι καταργεί θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Τ.Α., όπως αυτή για την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν εξασφαλίζει έστω και μερικώς τον κοινωνικό χαρακτήρα των αθλητικών εγκαταστάσεων και δεν προβλέπει ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση αυτά, η ΤΕΔΚΝΑ ζητά να κληθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να εκθέσει εκτενέστερα τις απόψεις της κατά τη διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου.

Ελεύθεροι και πολιορκημένοι χώροι πράσινου
[Ελευθεροτυπία, 20 Φεβρουαρίου 2005. Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ]

Ενα τετραγωνικό πράσινο ανά κάτοικο αποτιμάται το «κέρδος» για την πρωτεύουσα από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο, αφού πολλές από τις φυτεύσεις δεν ευδοκίμησαν και πλέον μπορούμε να πούμε ότι ήταν το χαμένο «στοίχημα» για την Αθήνα.

ΓΟΥΔΙ
Το Λεκανοπέδιο, με μόλις 3,6 τετραγωνικά πράσινου ανά κάτοικο έναντι 2,55 το 2001, φιγουράρει στον... πάτο του καταλόγου των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Προηγούνται η Βόνη με 35 τετραγωνικά ανά κάτοικο, το Αμστερνταμ και η Χάγη με 27 τ.μ., η Βιέννη με 20, η Βαρσοβία με 18, το Βερολίνο με 13, ενώ στην Αμερική η Ουάσιγκτον είναι εκτός συναγωνισμού με 50 τετραγωνικά.
- Στο μνημόνιο, πάντως, που υπέγραψαν τον Οκτώβριο του 2001 η πρόεδρος της «Αθήνα 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, με τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, προέβλεπε διπλασιασμό του κοινόχρηστου πράσινου στα 5 τετραγωνικά ανά κάτοικο, με παρεμβάσεις σε 60.000 στρέμματα, με φυτεύσεις 280.000 δένδρων και 12 εκατ. φυτών.
- Λίγους μήνες αργότερα η Βάσω Παπανδρέου μιλούσε για 820.000 δένδρα και 14 εκατ. φυτά, αλλά και γκαζόν, αλλά στον απολογισμό της λίγο πριν εγκαταλείψει το υπουργείο έδινε στοιχεία για 32.110 στρέμματα πρασίνου.
Χάθηκε το στοίχημα
- Τον περασμένο Αύγουστο, λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, ο Γ. Σουφλιάς πιστοποιούσε το χαμένο «στοίχημα», παρουσιάζοντας έναν απολογισμό που περιλάμβανε φυτεύσεις 27.000 δένδρων και 500.000 θάμνων, που σημαίνει υλοποίηση των αρχικών στόχων λίγο κάτω από το 10%.
Στη μετα-ολυμπιακή Αθήνα και ενώ ακόμη ακούμε μόνον «θα» για την αξιοποίηση των υποδομών που αποκτήσαμε με αφορμή τους Αγώνες, οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να αλλάξει η εικόνα της πρωτεύουσας βρίσκονται σε κίνδυνο και ήδη οι τοπικοί φορείς έχουν ξεσηκωθεί.
Αιχμή είναι τέσσερις μεγάλοι χώροι:

ΠΑΛΙΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ
*ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:
Περιλαμβάνει το Δέλτα Φαλήρου και τον Αγιο Κοσμά, όπου έχουν κατασκευαστεί σημαντικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Τα προεδρικά διατάγματα του 2003 προβλέπουν την κατασκευή και νέων εγκαταστάσεων σε επιφάνεια περίπου 100 στρεμμάτων με ύψος 10,50 μέτρα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο νόμου το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει αύξηση του προβλεπόμενου όγκου των κτιρίων αλλά χωρίς αύξηση του ύψους, ενώ θα αποκλείεται η λειτουργία νυχτερινών κέντρων.
Η μεγαλύτερη απειλή αφορά το Φάληρο, όπου ακυρώνονται όλοι οι μετα-ολυμπιακοί προγραμματισμοί, που περιελάμβαναν τη μετατόπιση της παραλιακής λεωφόρου και τη δημιουργία καναλιού για την αντιπλημμυρική προστασία των Τζιτζιφιών. Προέβλεπαν επίσης δημιουργία άλσους στην έκταση που βρίσκεται ανάμεσα στο γήπεδο μπιτς βόλεϊ και τις εκβολές του Κηφισού ποταμού.
Τα νέα σχέδια κάνουν λόγο για κατασκευή εγκαταστάσεων στίβου για τα σωματεία των γύρω δήμων (Πειραιά, Καλλιθέας, Φαλήρου κ.λπ.) που καταργήθηκαν με την παραχώρηση του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» στον Ολυμπιακό. Στην ίδια περιοχή, τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο συγκρότημα του τάε κβον ντο αναζωπυρώνουν τις βλέψεις της Εκκλησίας για κατασκευή ξενοδοχείου στο ύψος του Δέλτα.
*ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ. Ο χώρος των παλιών εγκαταστάσεων δεν ανήκει στα ολυμπιακά ακίνητα, αφού παραχωρήθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης στον δήμο Καλλιθέας.
Ωστόσο, το σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο περιλαμβάνει χώρους άθλησης και αναψυχής, επιστράφηκε πριν από λίγες ημέρες από τον Οργανισμό Αθήνας για διαβούλευση, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες στη δημοτική αρχή.
*ΕΛΛΗΝΙΚΟ. Λίγο πριν από τις εκλογές ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τους τοπικούς άρχοντες ότι η έκταση των 5.300 στρεμμάτων θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο, διαφωνώντας δημοσίως με τα σχέδια της τότε κυβέρνησης για ήπια οικιστική ανάπτυξη σε 1.000 στρέμματα.
Ωστόσο, ο σημερινός υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι θα εξετάσει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού της προκατόχου του.
Στην κριτική των δημάρχων της αυτοδιοίκησης της περιοχής ότι αρνείται να τους δεχθεί απαντά πως η Ελλάδα έχει 1.033 δημάρχους και αν ξεκινούσε τις συναντήσεις δεν θα έκανε άλλη δουλειά.
Υπόσχεται, όμως, ότι θα συνεννοηθεί μαζί τους όταν θα είναι έτοιμος.
*ΓΟΥΔΙ. Η έκταση ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στους δήμους Αθήνας, Ζωγράφου και Παπάγου.

Χωρίς εγγυήσεις
Παρ' όλα αυτά ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ την... προσέφερε στον ΠΑΟ για να κατασκευάσει -αν το επιθυμεί- γήπεδο ποδοσφαίρου. Η πρόταση δεν φαίνεται να συγκινεί το «τριφύλλι», κυρίως γιατί το θεσμικό πλαίσιο (απόφαση Ευάγγελου Αβέρωφ, διάταγμα Υμηττού κ.λπ.) δεν παρέχει τις σχετικές εγγυήσεις για το μέλλον του εγχειρήματος. Είναι δεδομένη εξάλλου η έντονη αντίθεση των δήμων, αλλά και πέντε επιστημονικών φορέων, που προανήγγειλαν προσφυγές στο ΣτΕ σε περίπτωση που θα προχωρήσει το γήπεδο. Ζητούν παράλληλα τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, με μικρές εγκαταστάσεις.
Αν αυτό υλοποιηθεί, κόβεται και ο «βήχας» της Εκκλησίας, που ενδιαφέρεται για την κατασκευή ιερατικής σχολής και ξενώνα στον Καρέα, σε τοποθεσία που βρίσκεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού.

"Η παραλία στους πολίτες και όχι στους ιδιώτες"
[Η Αυγή. 28 Φεβρουαρίου 2005. Χρήστος ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ]

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής αρκετοί κάτοικοι της Καλλιθέας και των όμορων δήμων, μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή σχετικά με τις επερχόμενες προσπάθειες εκποίησης του πρώην Ιπποδρόμου και την περαιτέρω τσιμεντοποίηση της παραλίας τονίζοντας ότι "η παραλία ανήκει στους πολίτες της Καλλιθέας και όχι στους ιδιώτες", όπως ανέφερε και το κεντρικό πανό στην πλατεία. Στη συγκέντρωση, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία των Τζιτζιφιών, εκτός από τους κατοίκους παρευρέθηκαν και βουλευτές, καθώς και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για εμπαιγμό από την τωρινή κυβέρνηση και αδυναμία των αρμόδιων φορέων απέναντι στις πιέσεις των μεγάλων οικονομικών κεφαλαίων προβάλλοντας το αυτονόητο, οτι "δεν είναι δυνατόν τα έργα που πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός να τα εκμεταλλεύονται άλλοι" Όσον αφορά τα μεγάλα θέματα της περιοχής, ο Ιππόδρομος, που είχε δοθεί, προεκλογικά, για χρήση στον δήμο Καλλιθέας, αναμένεται να παραχωρηθεί σε εταιρείες για εκποίηση και περαιτέρω έργα, ενώ η παραλία της περιοχής αποτελεί ένα από τα λεγόμενα "φιλέτα" και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.
Βασικά αιτήματα των διαμαρτυρόμενων, πέρα από την παραχώρηση του Ιππόδρομου στον δήμο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, είναι η μη τσιμεντοποίηση της παραλίας και η βύθιση της Ποσειδώνος για πιο άνετη πρόσβαση των κατοίκων και κυρίως η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση προεκλογικά, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα σε κάθε περίπτωση κακοκαιρίας. Τέλος, ζήτησαν από την κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και έδωσαν ραντέβου για νέες μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, εάν τα αιτήματά τους δεν εισακουστούν.

Tι θα γίνει με το «φιλέτο» του παλαιού ιπποδρόμου;
[Η Καθημερινή, Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2005. Tης Πικίας Γαλάτη]

Eξαιρετικά επικίνδυνους χαρακτηρίζει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Kαλλιθέας τους σχεδιασμούς των συναρμόδιων υπουργείων για την παραλία και τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων που φιλοξενούνται στην περιοχή, αλλά και για την έκταση του παλαιού Iπποδρόμου, καθώς εκτιμούν ότι απεμπολούνται οι αρχικοί σχεδιασμοί για πράσινο και ήπιες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
H τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης στην παραλία, αλλά και οι πληροφορίες που φέρουν ιδιώτες να εκμεταλλεύονται το «φιλέτο» της αθηναϊκής γης που φιλοξενούσε μέχρι και πριν από λίγους μήνες τον Iππόδρομο, βρίσκει αντίθετους κατοίκους και δημοτική αρχή της περιοχής.
Xθες σε συνέντευξη Tύπου, ο δήμαρχος Kαλλιθέας κ. K. Aσκούνης και οι επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων υπογράμμισαν την πλήρη αντίθεσή τους τους σχεδιασμούς, που δίνουν -όπως είπαν- «προτεραιότητα στην εμπορική εκμετάλλευση της περιοχής και δευτερευόντως στις ανάγκες των πολιτών».
Oι ανησυχίες της δημοτικής αρχής προέκυψαν μετά την ενημέρωση που είχαν από την αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καθώς και από αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, απ’ όπου και ενημερώθηκαν για την τροποποίηση των αρχικών σχεδιασμών.
Xθες ο δήμαρχος ζήτησε:
1. Tην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των ναυταθλητικών συλλόγων.
2. Tην αποκατάσταση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία.
3. Tη χρήση από τον Δήμο Kαλλιθέας του σταδίου του beach volley για πολιτιστικές δραστηριότητες.
4. Tην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής του αντιπλημμυρικού καναλιού, την υποβάθμιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τη δενδροφύτευση της περιοχής.
Aναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση του Iπποδρόμου, ο κ. Aσκούνης κάλεσε την κυβέρνηση να διαψεύσει τις πληροφορίες ότι η Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου προτίθεται να άρει την παραχώρηση της χρήσης του Iπποδρόμου στον δήμο, την οποία είχε αποφασίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, τον Φεβρουάριο του 2004. Kάλεσε, επίσης, την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι σχεδιάζεται αύξηση του συντελεστή δόμησης, ενώ ζήτησε τη χρηματοδότηση της ανάπλασης του χώρου σε ζώνη πρασίνου, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων.
Mε τους σχεδιασμούς αυτούς συντάχθηκε και η υπερνομάρχης Aθηνών - Πειραιώς κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε την ανάδειξη της παραλίας των Tζιτζιφιών και της έκτασης του παλαιού Iπποδρόμου σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.
O δήμαρχος Kαλλιθέας ανήγγειλε χθες την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το μεσημέρι της Kυριακής, 27 Φεβρουαρίου, στην πλατεία Tζιτζιφιών.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ

«Οχι» στο ξεπούλημα
[Ριζοσπάστης, Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2005]

Αυτό τονίστηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι τέσσερις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Καλλιθέας
Το αίτημά τους να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των χώρων του πρώην Ιπποδρόμου και της παραλίας των Τζιτζιφιών, εκτάσεις που έχουν μπει από την κυβέρνηση σε «τροχιά» ξεπουλήματος σε επιχειρηματικά συμφέροντα, υπογράμμισαν χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων του Δήμου Καλλιθέας.
Οπως καταγγέλθηκε, οι παραπάνω χώροι σχεδιάζεται να έχουν την «τύχη» του συνόλου σχεδόν των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, να παραδοθούν δηλαδή για εμπορική αξιοποίηση και χρήση από ιδιώτες. Στην κατεύθυνση αυτή οι ομιλούντες υπογράμμισαν ότι σχεδιάζεται η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις χρήσεις στην παραλία των Τζιτζιφιών, ώστε αυτή να μπορεί να «αξιοποιηθεί» και εμπορικά... Αίτημα των παρατάξεων, φορέων και κατοίκων της περιοχής είναι να παραμείνει η παραλία ως χώρος αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, εκφράστηκε η ανησυχία να ανακληθεί η απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΕΔ), με την οποία ο χώρος έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλλιθέας.
Μπροστά σε αυτή την προοπτική, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας αλλά και φορείς της πόλης που παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, πραγματοποιούν την Κυριακή, 27 Φλεβάρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αίτημα την απόδοση των χώρων στο δήμο, από τους πιο πυκνοκατοικημένους και πυκνοδομημένους στο Λεκανοπέδιο.
Οι σχετικές εξελίξεις βέβαια επιβεβαιώνουν τις φωνές που έλεγαν πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα χρησιμοποιηθούν ως το πρόσχημα για την παράδοση μεγάλων εκτάσεων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία, αφού κερδοσκόπησαν κατά την κατασκευή των έργων, επιδιώκουν, τώρα, «να τ' αρπάξουν» με την εκμετάλλευσή τους τους.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας», Β. Δημόπουλος: «Τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα κυκλώνουν και πάλι την παραλία και τον Ιππόδρομο. Η βουλιμία τους δεν κορέστηκε με τα δισεκατομμύρια που καταβρόχθισαν κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», στηλιτεύοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σημερινής της ΝΔ που στρώνουν το έδαφος για αυτή την εκμετάλλευση. Υπογράμμισε επίσης τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Δήμου Καλλιθέας που, πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων, διαβεβαίωνε το λαό της πόλης ότι τα έργα θα αποδίδονταν σε αυτούς, σκορπίζοντας έτσι φρούδες ελπίδες.
Καταλήγοντας ο Β. Δημόπουλος σημείωσε το αυτονόητο αίτημα: Τη διαχείριση και το κόστος συντήρησης των χώρων να έχει το ελληνικό δημόσιο και αυτοί να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και δωρεάν από το λαό. Στο μεταξύ χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην τσιμεντοποίηση του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Δήμοι Αλίμου, Αργουρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού. Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν συμβολική πορεία από τον κόμβο του Αγίου Κοσμά στη Λεωφόρο Ποσειδώνος προς την πύλη του Δυτικού Αεροδρομίου.

Μεταολυμπιακό τσιμέντο
[Ελευθεροτυπία, 17 Φεβρουαρίου 2005. Γ.Β.]

Για χώρους πρασίνου και πράσινα άλογα μιλούσε, ώς την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση, ενώ άλλα μεθόδευε για την «αξιοποίηση» των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Πρώτη δόση με πικρή γεύση μάς έδωσαν χθες ο ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία και έχει την ευθύνη για το σχετικό νομοσχέδιο:
Οι εμπορικές χρήσεις χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον (!) είναι αναγκαίες για τη χρηματοδότηση, είπε ο πρώτος. «Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, με εμπορικές δραστηριότητες, αλλά και... προστασία του περιβάλλοντος, το χαρακτήρισε η δεύτερη.
Ας ελπίσουμε ως πολίτες ότι η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο: Αλλο τσιμέντο δεν αντέχει το τερατώδες συγκρότημα της πρωτεύουσας, που υποβαθμίστηκε περιβαλλοντικά με τα ολυμπιακά έργα και θα πιάσει πάτο με τα κυβερνητικά σχέδια για εμπορική χρήση τους.
Την ίδια ώρα με τους υπουργούς έδιναν χθες συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλλιθέας Κ. Ασκούνης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων: Ομόθυμα προανήγγειλαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να σωθούν, ως ελεύθεροι χώροι, η παραλία των Τζιτζιφιών και ο πρώην Ιππόδρομος. Το ίδιο διεκήρυξαν προχθές οι δήμαρχοι γύρω από το Ελληνικό και εσχάτως οι δήμοι περί την περιοχή Γουδή.
Ενα μέτωπο τεράστιας έκτασης και απρόβλεπτης έντασης και δυναμικής ανοίγει, ανεύθυνα και αστόχαστα, η κυβέρνηση. Κακό του κεφαλιού της...

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας θέλουν πράσινο
[Ελευθεροτυπία, 17 Φεβρουαρίου 2005]

Για τη μετα-ολυμπιακή χρήση των εγκαταστάσεων της παραλίας των Τζιτζιφιών και του χώρου του τέως ιπποδρόμου προς όφελος των κατοίκων της Καλλιθέας έκαναν έκκληση από τις αρμόδιες αρχές ο δήμαρχος Κώστας Ασκούνης και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μαρία Σταμούλη, Βασίλης Δημόπουλος και Δανιήλ Γάλλος σε χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
«Αυτό που ζητάμε είναι αποκατάσταση και αναβάθμιση των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ του δήμου, χρήση του μπιτς βόλεϊ από τον δήμο για πολιτιστικές δραστηριότητες, ολοκλήρωση κατασκευής του αντιπλημμυρικού καναλιού και δεντροφύτευση της περιοχής», είπε ο κ. Ασκούνης.
Οσον αφορά δε την αξιοποίηση του ιπποδρόμου, ζήτησε «τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να ανάπλαση του χώρου σε ζώνη πρασίνου και αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων», αναφερόμενος και στην «πρόταση που είχε κάνει το 2000 ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής να γίνει ο ιππόδρομος πάρκο».
Ο δημοσιογράφος της «Ε» και συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Βότσης έκλεισε τη συζήτηση τονίζοντας ότι το σύνθημα τέτοιων προσπαθειών ήταν και παραμένει πάντα το ίδιο: «Ο άνθρωπος πάνω από τα κέρδη».
Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις 12 μ. ο Δήμος Καλλιθέας με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων και των κατοίκων θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Την πλήρη συμπαράστασή της εξέφρασε και η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά με επιστολή που απέστειλε.

Το πράσινο στην "τρύπα" του ολυμπιακού ελλείμματος!
[Η Αυγή. 16 Φεβρουαρίου 2005]

* Οικοπεδοποιούν κατά στάδια το πάρκο Ελληνικού, παραδίδουν στην εμπορική εκμετάλλευση την παραλία στις Τζιτζιφιές, τον Ιππόδρομο και όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις
Αντιμέτωπη με τις ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για πράσινο και ελεύθερους χώρους βρίσκεται η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να κλείσει το δυσθεώρητο έλλειμμα των Ολυμπιακών Αγώνων πουλώντας, κατά δόσεις, τον χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, εκχωρώντας σε ιδιωτικά συμφέροντα την εκμετάλλευση της παραλίας στις Τζιτζιφιές και τον Ιππόδρομο, φορτώνοντας με εμπορικές χρήσεις (στην αρχή, σε ποσοστό 10%) τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Οι καφετέριες θα φυτευθούν στα ολυμπιακά έργα με πρόσχημα τις ανάγκες οικονομικής συντήρησης των έργων.
Χθες, την ώρα που ο κ. Σουφλιάς και η κ. Πάλλη - Πετραλιά εξήγγειλλαν σχέδια για τις εμπορικές χρήσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και επέμεναν ότι θα πολεοδομηθούν και θα οικοπεδοποιηθούν 1.000 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, οι κάτοικοι των γύρω δήμων προχωρούσαν σε συμβολικό αποκλεισμό της λεωφόρου Ποσειδώνος ζητώντας το Ελληνικό να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο για ολόκληρη την Αττική. Αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας ζητεί να αναθεωρηθεί το Π.Δ. που εμπορευματοποιεί την παραλία και τον Ιππόδρομο και αγνοεί τις ανάγκες των πολιτών.

Αυτονόητη η υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων
[Η Αυγή. 20 Ιανουαρίου 2005. Σταυρογιάννη Λελούδα]

Ο ΣΥΝ θα είναι μαζί με τους πολίτες και τα κινήματα που διεκδικούν θετικές λύσεις ως προς τους ελεύθερους χώρους, υπογραμμίζει με δήλωσή του ο Μ. Παπαγιαννάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Οικολογίας και Ποιότητας Ζωής. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι "το Λεκανοπέδιο έχει άμεση ανάγκη από ένα πρόγραμμα που να διατηρεί τους ελεύθερους χώρους του, αλλά και να απελευθερώνει και άλλους, όπως ορισμένοι τουλάχιστον που καταλήφθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι χώροι αυτοί πρέπει να αποδοθούν όλοι στους κατοίκους ως χώροι πρασίνου και κοινής ήπιας χρήσης για αναψυχή ή αθλητισμό, παιδεία και πολιτισμό". Ο Μ. Παπαγιαννάκης υπενθυμίζει ότι: "Ο ΣΥΝ έχει απερίφραστα ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε ρύθμισης που θα άλλαζε τα σχέδια (και τις κατά καιρούς, συνήθως προεκλογικές, υποσχέσεις και εξαγγελίες) για να δημιουργηθεί στην περιοχή Γουδή ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Αυτή η προοπτική ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές ανάγκες της πόλης, σε μια στοιχειώδη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της, στα πάγια αιτήματα των γειτονικών δήμων, αλλά και σε πολλαπλές γνωμοδοτήσεις ή και δεσμεύσεις οργανισμών που έχουν ασχοληθεί και επίσημα με τον προγραμματισμό της χρήσης των ελάχιστων εναπομενόντων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα. Η φημολογούμενη απόφαση για εγκατάσταση στην περιοχή αυτή γηπέδου επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τις συμπαρομαρτούσες εγκαταστάσεις εντατικών εμπορικών δραστηριοτήτων θα διασπούσε το ενιαίο της περιοχής και θα ακύρωνε ουσιαστικά τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου". Ο ΣΥΝ ζητεί, καταλήγει ο Μ. Παπαγιαννάκης, να ακυρωθεί η όποια σκέψη ή πρόθεση της κυβέρνησης για τέτοιου τύπου παρέμβαση και να προχωρήσει
ταχύτατα στον πρακτικό σχεδιασμό του Μητροπολιτικού Πάρκου όπως και να σταματήσουν προθέσεις ή σχέδια για "αξιοποίηση" και γενικώς κάθε είδους κατάληψη των τελευταίων ελεύθερων χώρων του Λεκανοπεδίου (π.χ. στο Ελληνικό, ο Ιππόδρομος και άλλες...) χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προφανή κοινωνική χρησιμότητα ή οικολογική συμβατότητα και με αδιαφανείς οικονομικές σκοπιμότητες.

No comments: