01 October 2008

Άρθρα για τον Ιππόδρομο: 2004

Oικόπεδα με θέα τον προϋπολογισμό
[Η Καθημερινή, Kυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2004. Του Μπάμπη Παπαδημητρίου]

Eυκαιρίες για επενδύσεις σε δημόσια ακίνητα θα προσφέρει η κυβέρνηση σε ιδιώτες, με στόχο να εξασφαλισθούν νέες πηγές εσόδων
Το καλύτερο νέο για την οικονομία ήταν η καθολική αποδοχή της πρότασης του Κώστα Καραμανλή για τον διάδοχο του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας. «Yπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα», υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που δεν είχε ούτε στιγμή παύσει να αισιοδοξεί, πόσω μάλλον αφού θα γλιτώσει και τις σχετικές κρατικές δαπάνες. Ακόμη όμως και ο πρόεδρος των βιομηχάνων, που αναζητεί με επιμονή το ταλέντο στην πολιτική, δέχθηκε ότι δημιουργείται μια «ιδιαίτερα καλή συγκυρία» και σημείωσε πως «ανοίγει πλέον ο δρόμος για να προχωρήσει η κυβέρνηση στο έργο της και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος».
Η θερμή υποδοχή της προσωπικότητας του Κάρολου Παπούλια καθησυχάζει ευρύτερα τον επιχειρη-ματικό κόσμο. Επιπλέον, επιτρέπει καλύτερο σχεδιασμό πρωτοβουλιών στα θέματα της οικονομικής πολιτικής. Eτσι, το οικονομικό επιτελείο θα μπορέσει με ψυχραιμία να επανεξετάσει, τον Μάρτιο, την πορεία του προϋπολογισμού που αναμένεται να ψηφίσει –χωρίς σημαντικές αλλαγές– η Βουλή. Μέτρα προσαρμογής μπορεί να ληφθούν, κυρίως στην πλευρά των δαπανών, όπως επιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών.
[…]
Ακίνητα και γη σε ιδιώτες
Μοιραία, λοιπόν, η προσοχή στρέφεται στην εξεύρεση νέων πηγών εσόδων. Τρεις από τις κυριότερες πηγές κρατικών εσόδων, μεταξύ εκείνων που πυρετωδώς αναζητούν οι οικονομικοί υπουργοί, είναι η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου, η ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για δημόσια έργα και η προώθηση ενός νόμου-πλαισίου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα μικρότερου και μεσαίου μεγέθους.
Συγκεκριμένα, τρεις κρατικοί φορείς –η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα Τουριστικά και τα Ολυμπιακά Ακίνητα– θα κληθούν να προσφέρουν την περιουσία τους και, κυρίως, τα σχέδιά τους προκειμένου να επιτευχθεί ένας διπλός στόχος. Να καταγράψει το κράτος νέες πηγές εσόδων και να προσφερθούν σε ιδιώτες νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Ως ακίνητη περιουσία το Δημόσιο περιγράφει τμήμα του Ελληνικού, τον Ιππόδρομο, τις παλαιές βάσεις στη Νέα Μάκρη και άλλες παρόμοιες εκτάσεις.Τα προβλήματα όμως είναι πολλά και μεγάλα. Απαιτείται για παράδειγμα η κατεπείγουσα χωροθέτηση, ώστε να μπορεί να προχωρήσει το κράτος σε διαγωνισμούς. Μεγάλες δυσκολίες θα υπάρξουν επίσης λόγω των αντιδράσεων τις οποίες θα προβάλουν οι δήμοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Ο υπουργός όπως και οι διοικήσεις των αρμόδιων οργανισμών πιστεύουν ότι θα απαιτηθεί η εξεύρεση πρωτότυπων χρηματοδοτικών λύσεων αλλά, πάνω απ’ όλα, ένας αποδοτικός συνδυασμός συναίνεσης και αποφασιστικότητας.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μπορεί να αντιμετωπίσει μικρότερα προβλήματα. Για παράδειγμα, η δημιουργία συνδυασμένων εγκαταστάσεων με τρία τουλάχιστον γήπεδα γκολφ και υψηλού επιπέδου τουριστικές ή εξοχικές εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται στην υψηλή ζήτηση που υπάρχει διεθνώς από ιδιώτες για παρόμοια επενδυτικά σχέδια. Ακόμη, ο συνδυασμός βελτιωτικών επενδυτικών έργων σε ομάδες επαρχιακών αεροδρομίων και η εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο (όπως άλλωστε προγραμματίζεται και για το «Ελ. Βενιζέλος») μπορεί να προσελκύσουν πρόσθετα κεφάλαια.
Τέλος, μια ακόμη λύση που προωθείται, αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα μικρότερα και μεσαίου μεγέθους έργα (που ξεκινούν από τα 10 εκατ. ευρώ) για την κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, λιμανιών κ.λπ. Ενα νομικό πλαίσιο που θα τυποποιεί προϋποθέσεις και διαδικασίες, στο πρότυπο το οποίο καθιερώνει ο αναπτυξιακός νόμος, η τιτλοποίηση ακινήτων, η εφαρμογή της μεθόδου «χρηματοδότηση της πώλησης με εγγυημένη επαναγορά» και η αξιοποίηση εναλλακτικών μεθόδων δανεισμού είναι μερικά ακόμη από τα σχέδια που θα μπουν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομίας αμέσως μετά τις εορτές.

Πάρκο και αθλοπαιδιές στον παλαιό Iππόδρομο
[Η Καθημερινή, Παρασκευή, 16 Iανoυαρίου 2004]

Σε μια προεκλογική επίδειξη αισιοδοξίας και εντός του πλαισίου των ψηφοθηρικών επισκέψεων και εγκαινίων, η υπουργός ΠEXΩΔE κ. Bάσω Παπανδρέου εξέφρασε τη σιγουριά ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Φαληρικό Oρμο θα εγκαινιαστούν από το ΠAΣOK. H ίδια, επισκεπτόμενη για άλλη μια φορά τα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων, είπε ότι «θα κάνουμε εγκαίνια όχι μόνο σ’ αυτά αλλά σε πάρα πολλά έργα που θα έχουν σχέση με τους Aγώνες αλλά και σε άλλα που δεν θα έχουν σχέση με αυτούς και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε». H υπουργός ΠEXΩΔE αναφέρθηκε και στη μετα-ολυμπιακή χρήση του χώρου του παλαιού Iπποδρόμου (έκταση 220 στρεμμάτων) και δήλωσε ότι θα παραχωρηθεί στο Δήμο Kαλλιθέας, προκειμένου να αξιοποιηθεί με χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης του κοινού. Oι όροι, βεβαίως, και οι τρόποι υλοποίησης του σχεδίου θα αποφασιστούν σε συνεργασία με το Δήμο, το YΠEXΩΔE και τον Oργανισμό της Aθήνας. «Θα έχουμε μιαν άλλη Aθήνα αφού με όλα τα έργα που γίνονται στην παραλία, με το τραμ και τους νέους δρόμους, η περιοχή αναβαθμίζεται και διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση», είπε η κ. Παπανδρέου.
Tα έργα καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα έχουν ολοκληρωθεί τον Mάιο του 2004.
Tην ικανοποίησή του για την μετα-ολυμπιακή χρήση του χώρου του παλαιού Iπποδρόμου εξέφρασε και ο δήμαρχος Kαλλιθέας κ. K. Aσκούνης. «Περιμένουμε το επόμενο βήμα που θα είναι η παραχώρηση του οικοπέδου από την Kτηματική Eταιρεία του Δημοσίου στον Δήμο μας. Kαι αν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα, ο χώρος θα λάβει υπερτοπικό χαρακτήρα και θα ωφεληθούν όχι μόνον οι πολίτες της Kαλλιθέας αλλά και των όμορων Δήμων».

Στρατηγική συνεργασίας με ιδιώτες η Kτηματική Eταιρία του Δημοσίου
[Η Καθημερινή, Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2004. Mακης Θεοδωρατος]

O εντοπισμός των ακινήτων με προοπτικές άμεσης ανάπτυξης και εκμετάλλευσης μέσω διεθνών διαγωνισμών, η μείωση του κόστους κατασκευής δημοσίων κτιρίων και η ανανέωση του προσωπικού της εταιρείας, αποτελούν τους βασικούς στόχους της νέας διοίκησης της Kτηματικής Eταιρίας του Δημοσίου, όπως τους παρουσίασε ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Ξηραδάκης. Παράλληλα, στα σχέδια της εταιρείας είναι η εξασφάλιση άδειας λειτουργίας για την Eταιρεία Eπενδύσεων σε Aκίνητη Περιουσία (EEAΠ) μέσα στο 2005 και εν συνεχεία η εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
O κ. Ξηραδάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα που μπορεί να προσφέ-ρει την απαιτούμενη ρευστότητα χωρίς να έχει τη μορφή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Aντιθέτως μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την επικερδή αξιοποίησή της, τόσο στο στάδιο της αναζήτησης ιδεών όσο και σε αυτό της ανάπτυξης-εκμετάλλευσης συγεκριμένων σχεδίων. Tο γεγονός ότι το 64% των 77.000 ακινήτων που περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της KEΔ είναι καταπατημένο ή άγνωστο, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το Δημόσιο είναι ένας κακος διαχειριστής, εικόνα που σύμφωνα με τον κ. Ξηραδάκη πρέπει να αλλάξει, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αλλαγής νοοτροπίας.
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής η KEΔ θα επανεξετάσει το σύστημα των παραχωρήσεων εκτάσεων προς τους δήμους, καθώς η δημόσια γη δεν μπορεί να προσφέρεται με ευκολία. Για τον πρώην Iππόδρομο, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Kαλλιθέας, δεν αποκλείεται η αλλαγή των χρήσεων γης ώστε να καταστεί δυνατή η ήπια μορφή ανάπτυξης.
Παράλληλα η KEΔ αναζητεί τρόπους για τη μείωση του κόστους κατασκευής των δημοσίων κτιρίων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ/τ.μ. O κ. Ξηραδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού της εταιρείας μέσω διαγωνισμών του AΣEΠ, πλην ελαχίστων επιτελικών θέσεων. O μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι πολύ υψηλός (54 έτη), με την KEΔ να κινδυνέυει να χάσει σύντομα μεγάλο μέρος της τεχνογνωσίας της.

Συνολική λεηλασία των δημόσιων εκτάσεων
[Η Αυγή. Νοεμβρίου 2004. Δ. ΜΑΝΙΦΑΒΑ]

Συνολική επίθεση δέχονται τα δάση και γενικότερα οι δημόσιες εκτάσεις, καθώς η σημερινή κυβέρ-νηση εφαρμόζει πιστά τα όσα αποφάσισε η προηγούμενη και η ίδια ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει.
Η πρόσφατη "γκρίζα εγκύκλιος" που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή του "δασοκτόνου" νόμου 3208/2003, το ξεπούλημα "φιλέτων" δημόσιας περιουσίας μέσω της αμαρτωλής ΕΤΑ Α.Ε. και πρόσφατα το επιπλέον "ξεπούλημα" εκτάσεων και ολυμπιακών εγκαταστάσεων μέσω της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της λεηλασίας που επιχειρείται.
Την ανάγκη για συντονισμένο αγώνα προκειμένου να αποκαλυφθεί αυτό το "σκάνδαλο ολκής", αλλά κυρίως να αποτραπεί η περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας τόνισαν χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της Κίνησης Πολιτών "Δάση-Δημόσια Γη-SOS". Τα τετελεσμένα γεγονότα που θα προκύψουν από την εγκύκλιο Μπασιάκου μέχρι την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει προσφύγει στο ΣτΕ, υπόθεση η οποία έχει οριστεί να εκδικαστεί στις 4/2/2005) επεσήμανε ο δασολόγος πρώην βουλευτής Εύβοιας του Συνασπισμού Βαγγέλης Αποστόλου. Καταρχήν, λόγω του περίφημου νέου ορισμού του δάσους θα αποχαρακτηρισθούν άμεσα 14.000.000 στρέμματα τα οποία καλύπτονται από φρύγανα ή είναι πεδινά χορτολίβαδα και βραχώδη και με την προηγούμενη νομοθεσία προστατεύονταν ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, τουλάχιστον μέχρι τη χαρτογράφησή τους.
Δεύτερον, καταργείται άμεσα το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου για τα δασικού χαρακτήρα εδάφη. Τρίτον, το υπουργείο με την εγκύκλιο καλεί εμμέσως τους δασάρχες να παρανομήσουν, αφού τους ζητά να ανακαλέσουν πράξεις χαρακτηρισμού εκτάσεων ως αναδασωτέων και μάλιστα βάσει στοιχείων του 1979 ή του 2003, όταν το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος απαγορεύει τη διάθεση αυτών των εκτάσεων για άλλη χρήση. Τέταρτον, η κυβέρνηση επιχειρεί να "βολέψει" τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αφού καλεί τους δασάρχες να συνεργαστούν με αυτούς για να βρουν τις εκτάσεις που θα ανταλλαγούν με τις καταπατημένες. Οι καταπατητές επιβραβεύονται από την κυβέρνηση ποικιλοτρόπως, καθώς όπως επεσήμανε ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των καταπατημένων εκτός σχεδίου δημοσίων εκτάσεων (υπολογίζονται σε 3,2 εκατ. στρέμματα), ανεξαρτήτως του αν έχουν οικοδομηθεί ή όχι, ακόμη και αν είναι δασικές.

ΕΤΑ, ΚΕΔ και Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. εκποιούν δημόσια περιουσία
Την ίδια ώρα η ΕΤΑ, όπως ανέφερε και η εκπρόσωπος της κίνησης και δημοτική σύμβουλος Μαριλέ-να Ιατρίδου, άλλαξε όνομα, αλλά όχι πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι πλέον δεν λέγεται Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, αλλά Εταιρεία Τουριστικής Αξιοποίησης και σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα όλης της παραλίας του Σαρωνικού, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ομοίως, όπως υπογράμμισε η Μ. Ιατρίδου, αναμένεται να αντληθούν 400 εκατομμύρια ευρώ από τις εκποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ).
Τελευταίο δείγμα της ίδιας πολιτικής λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., η οποία έχει ως σκοπό την εκμίσθωση, την παραχώρηση χρήσης και την πώληση σε ιδιώτες τόσο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων όσο και των λεγόμενων Ολυμπιακών Πόλων (παραλία Φαληρικού Όρμου, πρώην Ιππόδρομος, παραλία και μέρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, Σχοινιάς και ο χώρος του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο).

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ για να προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης ζητεί ο Δήμος Καλλιθέας
[Ελευθεροτυπία, 7 Δεκεμβρίου 2004 Χ. ΤΖ.]

SOS για τον Ιππόδρομο
Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Ιππόδρομου και της παραλίας Τζιτζιφιών ζητεί με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας και προχώρησε σε συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής σε περίπτωση που, με τις σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα ολυμπιακά ακίνητα, δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις των τοπικών φορέων για την αξιοποίηση των δύο χώρων.

Ο Δήμος Καλλιθέας ζητεί να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Ιππόδρομου
Το δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας ζητεί χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν τα έργα ανάπλασης του Ιππόδρομου, που έχει παραχωρηθεί κατά χρήση στον δήμο με απόφαση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ).
Μάλιστα, σε δηλώσεις του προς την «Ε» ο αντιδήμαρχος, Θ. Ψαλιδόπουλος, υπενθυμίζει τις δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος τον Απρίλιο του 2000 είχε ζητήσει να γίνει πάρκο ο Ιππόδρομος και μάλιστα με τη σύμπραξη του κράτους. Για τον ίδιο χώρο υπάρχει αίτημα εφτά αθλητικών συλλόγων της πόλης για κατασκευή γηπέδου.
Για την παραλία ζητούν να προχωρήσουν τα έργα για την κατασκευή του καναλιού κατά μήκος της παραλιακής, όπου θα διοχετεύονται τα όμβρια από τις γύρω περιοχές, με παράλληλη βύθιση της λεωφόρου ώστε να αποτραπεί στο μέλλον ο κίνδυνος πλημμύρας.
Ζητούν, επίσης, τη δενδροφύτευση του χώρου δίπλα στις εκβολές του Κηφισού.

No comments: