01 October 2008

Άρθρα για τον Ιππόδρομο: 2008

Συγκρότημα-όραμα στο Φαληρικό Δέλτα
[Το ΒΗΜΑ, Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008]

Ο διάσημος ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο παρουσίασε χθες στον Πρωθυπουργό τα σχέδιά του για το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Το αρχιτεκτονικό του όραμα για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που θα πραγματοποιηθεί στο Δέλτα του Φαλήρου παρουσίασε χθες στον Πρωθυπουργό ο διάσημος αρχιτέκτονας κ. Ρέντσο Πιάνο. Ο κ. Κ.Καραμανλής δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Πιάνο μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κκ. Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο και κ. Ανδρ. Δρακόπουλο και πληροφορήθηκε τα σχέδια του αρχιτέκτονα για την κατασκευή του πολιτιστικού κέντρου, αλλά και του πολιτιστικού πάρκου των 160 στρεμμάτων που θα το περιβάλλει στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα ο ιππόδρομος.
Όπως εξήγησε ο κ. Πιάνο στον κ. Καραμανλή, στόχος του είναι η αναβάθμιση της περιοχής χωρίς να υπερβεί τους κρατούντες πολεοδομικούς κανόνες και η κατασκευή ενός συγκροτήματος που θα αξιοποιεί την αύρα της θάλασσας, τον αττικό ουρανό και τον λαμπερό ήλιο που τον στολίζει. Το συγκρότημα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και θα περιλαμβάνει:
* Την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, μια υπερσύγχρονη κατασκευή η οποία θα εκπληρώνει την παραδοσιακή αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η αποστολή της, όμως, θα διευρυνθεί και θα διαδραματίζει εφεξής διττό ρόλο. Από τη μία θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ερευνητικό και μελετητικό κέντρο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει πλήθος εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε παιδιά και ενηλίκους, τα οποία θα βασίζονται σε παρόμοια έργα που έχουν διαχειριστεί δημόσιες βιβλιοθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
* Την Εθνική Λυρική Σκηνή, που θα είναι μια υπερσύγχρονη κατασκευή, εξοπλισμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί στους χώρους της τις πλέον απαιτητικές, από καλλιτεχνικής απόψεως, παραστάσεις διεθνούς παραγωγής.
* Το Πολιτιστικό και Παιδευτικό Πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Θα έχει συνολική έκταση πάνω από 160 στρέμματα. Θα είναι ένας ζωντανός χώρος πρασίνου, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό, όπου θα πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.

Παρουσίαση του πολιτιστικού κέντρου στο Δέλτα Φαλήρου
[Η Καθημερινή, Σάββατο, 19 Iουλίου 2008]

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την πορεία του έργου στον παλιό Ιππόδρομο από μέλη του Δ.Σ του ιδρύματος Νιάρχου και τον αρχιτέχτονα Ρέντζο Πιάνο, που είπε ότι η όπερα που θα περιλαμβάνει θα είναι ένα «κόσμημα».
Τα μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Φίλιππο και Σπύρο Νιάρχο, τον Ανδρέα Δρακόπουλο, καθώς και τον αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο δέχτηκε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την πορεία του έργου στον παλιό Ιππόδρομο, που πραγματοποιεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και περιλαμβάνει την κατασκευή πολιτιστικού πάρκου, λυρικής σκηνής και βιβλιοθήκης.
Σε δηλώσεις του ο αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, είπε ότι το πάρκο θα είναι από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης στο μέγεθος των κήπων του Λουξεμβούργου στο Παρίσι, ενώ είπε ότι ''η όπερα θα είναι κόσμημα''.
Θα αξιοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια για τη λειτουργία του έργου είπε, όπως επίσης και η θέα προς τη θάλασσα.
Εκτενή αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αναπληρωτής κυβερ-νητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα γίνεται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών, την κατασκευή τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα του Φαλήρου σε έκταση 200.000 τετραγωνικών μέτρων, με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει:
- Εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδας : μια υπερσύγχρονη κατασκευή που θα εκπληρώνει την παραδοσια-κή αποστολή της βιβλιοθήκης, αλλά παράλληλα, θα διαδραματίζει έναν διττό ρόλο: από τη μια θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ερευνητικό και μελετητικό κέντρο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων σε παιδιά και ενήλικες, τα οποία θα βασίζονται σε παρόμοια έργα που διαχειρίστηκαν δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
-Εθνική Λυρική Σκηνή : μια υπερσύγχρονη κατασκευή εξοπλισμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές ώστε να φιλοξενεί τις πλέον απαιτητικές από καλλιτεχνικής άποψης παραστάσεις διεθνών παραγωγών.
-Πολιτιστικό και παιδευτικό πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» : Ένας ζωντανός χώρος πρασίνου, έκτασης 160 στρεμμάτων, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό που θα προσφέρει ανάσα καθαρού αέρα, αλλά και θα γίνει χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τη βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.
«Η πολύ σημαντική συνεισφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνεχίζει την παράδοση των μεγάλων εθνικών ευεργετών που συνέβαλαν με πολλούς τρόπους στην αναβάθμιση της χώρας μας»,τόνισε ο Ευ. Αντώναρος.

Ανοίγει ο δρόμος για τη δωρεά Νιάρχου
[Το ΒΗΜΑ, Τρίτη, 12 Ιουνίου 2007. ΜΑΡΙΑ ΘΕΡΜΟΥ]

Το 2009 ο θεμέλιος λίθος για τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο Δέλτα Φαλήρου
Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας από τον Πρωθυπουργό και εκπροσώπους του Ιδρύματος
Ο πρώην ιππόδρομος στο Δέλτα Φαλήρου (επάνω, σε άποψη από δορυφορική λήψη) όπου θα ανεγερθούν νέα κτίρια που θα φιλοξενήσουν τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή εντός του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Πάρκου που θα διαμορφωθεί εκεί. Στόχος του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» που θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα έργα είναι να αναδειχθεί ο πρώην Ιππόδρομος ως ο σημαντικότερος χώρος πρόσβασης στην πόλη από το νότιο παραλιακό μέτωπο Μ εγάλη προσφορά για τον ελληνικό πολιτισμό αποτελεί η κατασκευή και ο εξοπλισμός των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον χώρο του παλαιού Ιπποδρόμου στο Δέλτα Φαλήρου, καθώς και η διαμόρφωση Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Πάρκου στην ίδια περιοχή, έργα τα οποία ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου το Ιδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος».
Ετσι το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη χθες μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, συγκεκριμένα από τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, και του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», από τους κκ. Ανδρέα Δρακόπουλο και Σπύρο Νιάρχο, ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο προς την υλοποίηση του έργου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους δεσμεύονται να συνεργαστούν το Ιδρυμα και η κυβέρνηση περιλαμβάνονται σε αυτό το μνημόνιο που έρχεται ως επιστέγασμα της σχετικής ανακοίνωσης η οποία έγινε τον περασμένο Οκτώβριο. Πρόκειται για μια δωρεά ύψους 300 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία απαίτηση μάλιστα από το ελληνικό κράτος. Ας σημειωθεί ότι το Ιδρυμα δεν έχει καμία επιχειρηματική ή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Η κυριότητα στο Δημόσιο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση εκ μέρους του Ιδρύματος όλων των μελετών (αρχιτεκτονικής, στατικής, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κτλ.), της κατασκευής και του πλήρους εξοπλισμού των τριών έργων, ακολουθώντας τις πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές. Η Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο θα αναπτυχθούν σε 165 στρέμματα (μετά την αφαίρεση 28 στρεμμάτων για δημοτικές δραστηριότητες: κολυμβητήριο, μικρό γήπεδο και παιδική χαρά). Η κυριότητα της έκτασης παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο στο οποίο άλλωστε θα περιέλθουν και τα έργα, τα οποία θα κατασκευασθούν με έξοδα του Ιδρύματος. Ευθύς δηλαδή μόλις ολοκληρωθούν, θα παραδοθούν προς λειτουργία στους αρμόδιους δημόσιους φορείς και μέσω αυτών στους πολίτες.
Στα τέλη του 2009 προβλέπεται να τεθεί ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή τους, αφού όμως προηγουμένως θα έχει προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός - στα τέλη του 2007- για να αναδειχθεί η προκαταρκτική μελέτη περί τα μέσα του επόμενου χρόνου. Από την έναρξη των εργασιών πάντως θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση του έργου 57 μήνες, όπως έχει ήδη υπολογισθεί. Πρόκειται να συσταθεί εξάλλου ειδικός φορέας υλοποίησης στον οποίο θα παραχωρηθούν όλες οι προκαταρκτικές μελέτες και ο οποίος θα συμβληθεί με αρχιτέκτονες και λοιπούς συμβούλους και μελετητές για τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Ηδη άλλωστε το Ιδρυμα, προκειμένου να καταρτισθούν οι προκαταρκτικές μελέτες που απαιτούνται (γεωτεχνικές, εδαφολογικές, μελέτες κτιριολογικών προγραμμάτων, συγκοινωνιακές κ.ά.) αναζήτησε και προσέλαβε συμβούλους και λοιπούς μελετητές με διεθνή εμπειρία σε ομοειδή έργα. Στόχος της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» είναι να αναδειχθεί ο πρώην Ιππόδρομος ως ο σημαντικότερος χώρος πρόσβασης στην πόλη από το νότιο παραλιακό μέτωπο με κτίρια διεθνούς αρχιτεκτονικής προβολής, τα οποία θα στεγάζουν με ορθολογικό τρόπο την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Συνολικού εμβαδού περίπου 56.000 τ.μ.- ο συντελεστής δόμησης δεν αλλάζει- τα κτίρια θα αναπτυχθούν σε 30-35 στρέμματα, ενώ το υπόλοιπο θα είναι το Πάρκο. Ενας πράσινος πνεύμονας περίπου 130 στρεμμάτων στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι και ειδικότερα τα άτομα με αναπηρία. Μόνος όρος της δωρεάς είναι η υλοποίηση των έργων από το ίδιο το Ιδρυμα χωρίς την ανάμειξη τρίτων.
Από τον Μάρτιο του 2006
Η πρόθεση του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τα έργα εκδηλώθηκε τον Μάρτιο του 2006 σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος, εν συνεχεία υπήρξε συνεργασία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ με το Ιδρυμα και τον Δήμο Καλλιθέας για τη χωροθέτηση των έργων και την αντιμετώπιση πολεοδομικών θεμάτων και ακολούθως τον Οκτώβριο του ίδιου έτους σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος κ. Επαμεινώνδα Φαρμάκη ανακοινώθηκε η συνέχιση της όλης διαδικασίας.
Πέντε υπουργεία χρειάσθηκε εν συνεχεία να συνεργασθούν- Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος- Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και Οικονομικών-, προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση σε αυτό το αποτέλεσμα.
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας εξέφρασε χθες ο Πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένα: « Είναι ένα έργο το οποίο προστίθεται στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος “Σταύρος Σ.Νιάρχος” στον τόπο μας. Ενα έργο το οποίο αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών ελλήνων ευεργετών, των ανθρώπων που διέθεσαν και διαθέτουν το περίσσευμα της δημιουργικής τους δράσης για το συλλογικό καλό».
Προς ωφέλεια του συνόλου
Ας σημειωθεί ότι το Ιδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» έχει πραγματοποιήσει στα 11 χρόνια της λει-τουργίας του περισσότερες από 1.194 δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο με 266.532.435 εκατ. δολάρια. Η ακτίνα της δράσης του έχει καθορισθεί σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του ίδιου του Σταύρου Νιάρχου και εκτείνεται από την Παιδεία, την Κοινωνική Πρόνοια και την Υγεία ως τις τέχνες και τον πολιτισμό γενικότερα. Δέσμευση του Ιδρύματος αποτελεί εξάλλου η υποστήριξη προγραμμάτων στην Ελλάδα, ενώ βασικός οδηγός των επιλογών του είναι η ωφέλεια όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μερίδας του κοινωνικού συνόλου.
Στο τομέα του πολιτισμού, έργα τα οποία έχουν υποστηριχθεί είναι μεταξύ άλλων η Εθνική Γλυπτοθήκη στου Γουδή, η δημιουργία παραδοσιακής και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσσαλονίκης, η ανακαίνιση και ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου Σιδηροκάστρου, η αποκατάσταση των γλυπτών του μνημείου της Νίκης στην αρχαία Νικόπολη της Πρέβεζας κ.ά. Οσον αφορά την Παιδεία εξάλλου το Ιδρυμα συμμετέχει στην ενίσχυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύει πρόγραμμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια παρέχοντας σε φοιτητές τη δυνατότητα επίσκεψης στην Ελλάδα για αρχαιολογική έρευνα, ενώ πρόγραμμα ελληνικών σπουδών έχει χρηματοδοτηθεί και για το Πανεπιστήμιο του Γέιλ. Το Ιδρυμα Βρεφών και Νηπίων της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, η επέκταση και πλήρης ανακαίνιση του Τμήματος Παιδιατρικής Ογκολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και η αποπεράτωση του κτιρίου όπου θα στεγασθεί το τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας είναι, τέλος, μερικές από τις δωρεές του Ιδρύματος στον χώρο της Υγείας.

No comments: